Proste i szybkie przepisy kulinarne

Mrożony torcik Czekoladowy

UDOSTĘPNIJ
/ 1515 5

Dla wszystkich Pań z okazji ich święta pyszny przepis na mrożony torcik czekoladowy.

torcik straciatella mrożony torcik

Składniki:

  • 8 dag całych orzechów laskowych
  • 3 opakowania podłużnych biszkopcików ( dr Gurgul)
  • 3 szklanki mocnej kawy
  • 4- 5 łyżki brandy lub whisky
  • 1 l gęstej śmietany 30 %
  • 4 szt. Śmietan- fix
  • 12- 14 łyżek przesianego cukru pudru ( w zależności jak słodką chcemy uzyskać masę)
  • 2 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady deserowej
  • Cukier puder i kakao do posypania
  • Foremka ( ja użyłam o rozmiarze 28x 24 cm)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temp. 200 C.

Orzechy laskowe rozsyp na blasze i praż przez 5 min. na złoty kolor uważając, aby się nie przypaliły. Po wskazanym czasie wysyp je na czystą ściereczkę i pocierając, usuń skórki. Ostudź i drobno posiekaj.

Przygotowaną blachę wyłóż folią aluminiową dokładnie pokrywając ścianki.

W płaskim naczyniu wymieszaj kawę z brandy. Ja wykorzystałam kawę przygotowaną w imbryku ciśnieniowym, jeżeli jednak takiego nie posiadacie spokojnie możecie zastąpić go dowolną kawą rozpuszczalną.

W przygotowanej wcześniej mieszance kawy z brandy zanurzaj pojedynczo biszkopty (namaczanie biszkoptów musi odbywać się szybko aby biszkopty nie rozmokły) układając je jeden przy drugim na spodzie i po bokach formy. W moim przypadku na bocznej krawędzi mieściła się połówka biszkopta.

Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan fixem na półsztywno.

Pamiętaj! Aby śmietana się dobrze ubiła należy ją dobrze schłodzić.

Do śmietany wrzuć połowę z przygotowanej, posiekanej czekolady, dodaj orzechy i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Resztę czekolady rozpuść na parze ( w miseczce wstawionej do większego naczynia z gotującą się wodą). Przestudź i połącz z kremem śmietankowym.

Gotową masę wlej do formy wyłożonej biszkoptami. Na kremie rozłóż namoczone biszkopty. Dzięki temu Wasz torcik z każdej strony będzie obłożony biszkoptami.

Całość zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika.

Gotowy torcik wyjmij na 1 h przed podaniem, aby krem zmiękł.

Odwróć spodem do góry, ostrożnie zdejmij folię. Przełóż na jakiś talerz lub paterę i posyp kakao.

Inspiracja/ źródło przepisu: Gazeta Tina

5 komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany