Mrożony torcik Czekoladowy
Dla wszystkich Pań z okazji ich święta pyszny przepis na mrożony torcik czekoladowy.
Składniki:
- 8 dag całych orzechów laskowych
- 3 opakowania podłużnych biszkopcików ( dr Gurgul)
- 3 szklanki mocnej kawy
- 4- 5 łyżki brandy lub whisky
- 1 l gęstej śmietany 30 %
- 4 szt. Śmietan- fix
- 12- 14 łyżek przesianego cukru pudru ( w zależności jak słodką chcemy uzyskać masę)
- 2 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady deserowej
- Cukier puder i kakao do posypania
- Foremka ( ja użyłam o rozmiarze 28x 24 cm)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temp. 200 C.
Orzechy laskowe rozsyp na blasze i praż przez 5 min. na złoty kolor uważając, aby się nie przypaliły. Po wskazanym czasie wysyp je na czystą ściereczkę i pocierając, usuń skórki. Ostudź i drobno posiekaj.
Przygotowaną blachę wyłóż folią aluminiową dokładnie pokrywając ścianki.
W płaskim naczyniu wymieszaj kawę z brandy. Ja wykorzystałam kawę przygotowaną w imbryku ciśnieniowym, jeżeli jednak takiego nie posiadacie spokojnie możecie zastąpić go dowolną kawą rozpuszczalną.
W przygotowanej wcześniej mieszance kawy z brandy zanurzaj pojedynczo biszkopty (namaczanie biszkoptów musi odbywać się szybko aby biszkopty nie rozmokły) układając je jeden przy drugim na spodzie i po bokach formy. W moim przypadku na bocznej krawędzi mieściła się połówka biszkopta.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan fixem na półsztywno.
Pamiętaj! Aby śmietana się dobrze ubiła należy ją dobrze schłodzić.
Do śmietany wrzuć połowę z przygotowanej, posiekanej czekolady, dodaj orzechy i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Resztę czekolady rozpuść na parze ( w miseczce wstawionej do większego naczynia z gotującą się wodą). Przestudź i połącz z kremem śmietankowym.
Gotową masę wlej do formy wyłożonej biszkoptami. Na kremie rozłóż namoczone biszkopty. Dzięki temu Wasz torcik z każdej strony będzie obłożony biszkoptami.
Całość zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika.
Gotowy torcik wyjmij na 1 h przed podaniem, aby krem zmiękł.
Odwróć spodem do góry, ostrożnie zdejmij folię. Przełóż na jakiś talerz lub paterę i posyp kakao.
Inspiracja/ źródło przepisu: Gazeta Tina
- Pan i Pani domu
Polecamy jako odpowiednik tiramisu 🙂 Bardzo smaczne i szybko się rozchodzi!
ale mi się to podoba! uwielbiam lody, czekoladę, kawę… to deser dla mnie 😉