Naleśniki z mąki ryżowej i kukurydzianej z serem
Naleśniki to niezwykle proste i szybkie danie do przygotowania. Uwielbiane są przez każdego. Świetnie nadają się jako propozycja nie tylko na danie obiadowe, ale na śniadanie i kolację. Naleśniki z tego przepisu są nie tylko zdrowe, bezglutenowe, ale również pięknie i egzotycznie pachną, a to za sprawą oleju kokosowego.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 30 mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- Szczypta soli
- 600 ml mleka
- 60 g oleju kokosowego
- Olej do smażenia
Nadzienie do naleśników:
- 0,5 kg sera twarogowy mielony
- 10 łyżeczek cukru waniliowego* (polecamy cukier wg. naszego przepisu: Domowy cukier waniliowy)
- 3- 5 łyżek mleka
- 125 g mascarpone
Przygotowanie:
Naleśniki:
Mąki (ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana) połącz z solą, jajkami i mlekiem za pomocą miksera. Do tego dodaj roztopiony tłuszcz i ponownie połącz mikserem. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Patelnię dobrze rozgrzej. Nasmaruj ją delikatnie olejem i nakładaj porcję ciasta tak, aby utworzyć cienką warstwę na dnie patelni. Smaż do zarumienienia się naleśnika z każdej strony.
Nadzienie do naleśników:
Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera i nakładaj na naleśnik. Złóż naleśnika tradycyjnie i gotowe.
* Cukier waniliowy jakiego użyłam w przepisie jest wyrobem domowym. Nie sprawdzałam jak smakuje nadzienie z użyciem cukru kupnego. Dodatkowo zaznaczę, że ilość łyżeczek dodanych do nadzienia jest kwestią indywidualną. Wszystko zależy od tego jak słodkie nadzienie chcemy zjeść.
Inspiracja/ źródło przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/nalesniki-bezglutenowe/
Witam
Czy można jajka zastąpić siemiem lnianym ? Ponoć 1 łyżeczka to 1 jajko. Syn ma alergię na białko i pszenicę – lekarz kazał wykluczyć jajka nawet przepiórcze. Pozdrawiam