Proste i szybkie przepisy kulinarne

Naleśniki z mąki ryżowej i kukurydzianej z serem

UDOSTĘPNIJ
/ 2519 2

Naleśniki to niezwykle proste i szybkie danie do przygotowania. Uwielbiane są przez każdego. Świetnie nadają się jako propozycja nie tylko na danie obiadowe, ale na śniadanie i kolację. Naleśniki z tego przepisu są nie tylko zdrowe, bezglutenowe, ale również pięknie i egzotycznie pachną, a to za sprawą oleju kokosowego.

nalesniki-1

nalesniki-2

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 30 mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 600 ml mleka
  • 60 g oleju kokosowego
  • Olej do smażenia

Nadzienie do naleśników:

  • 0,5 kg sera twarogowy mielony
  • 10 łyżeczek cukru waniliowego* (polecamy cukier wg. naszego przepisu: Domowy cukier waniliowy)
  • 3- 5 łyżek mleka
  •  125 g mascarpone

Przygotowanie:

Naleśniki:

Mąki (ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana) połącz z solą, jajkami i mlekiem za pomocą miksera. Do tego dodaj roztopiony tłuszcz i ponownie połącz mikserem. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Patelnię dobrze rozgrzej. Nasmaruj ją delikatnie olejem i nakładaj porcję ciasta tak, aby utworzyć cienką warstwę na dnie patelni. Smaż do zarumienienia się naleśnika z każdej strony.


Nadzienie do naleśników:

Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera i nakładaj na naleśnik. Złóż naleśnika tradycyjnie i gotowe.

* Cukier waniliowy jakiego użyłam w przepisie jest wyrobem domowym. Nie sprawdzałam jak smakuje nadzienie z użyciem cukru kupnego. Dodatkowo zaznaczę, że ilość łyżeczek dodanych do nadzienia jest kwestią indywidualną. Wszystko zależy od tego jak słodkie nadzienie chcemy zjeść.

 

Inspiracja/ źródło przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/nalesniki-bezglutenowe/

 

2 komentarze

  • Lilia napisał(a):

    Witam
    Czy można jajka zastąpić siemiem lnianym ? Ponoć 1 łyżeczka to 1 jajko. Syn ma alergię na białko i pszenicę – lekarz kazał wykluczyć jajka nawet przepiórcze. Pozdrawiam

    • Pan i Pani domu napisał(a):

      Witaj, nigdy nie zastępowałam jajek siemieniem lnianym wiec ciężko mi określić czy takie proporcje i zamiana są korzystne. Pozdrawiam

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany