Proste i szybkie przepisy kulinarne

Papka marchewkowa dla dzieci (po 4 m. ż.)

UDOSTĘPNIJ
/ 2220 0

Z dniem dzisiejszym na naszym blogu pojawia się nowa kategoria. Kategoria pt.: ” Dla dzieci”.  Jej powstanie ma związek z rozpoczęciem rozszerzania diety naszego synka. Na początku będą to dania proste z czasem zaczniemy je urozmaicać. Papka marchewkowa jest pierwszym daniem jakie pragniemy przedstawić, i która już podbiła brzuszek naszej pociechy. Po ugotowaniu jest ona dobrze trawiona przez dziecięcy układ pokarmowy, jak również ma delikatny smak. Przez pierwsze dni maluszek zje raptem 2-3 łyżeczki tego nowego dla niego smaku, a rodzice powinni w tym czasie bacznie obserwować reakcję organizmu.

Najważniejsze, to mieć marchewkę ze sprawdzonego źródła. Może to być znajomy dostawca lub sklep ekologiczny.

krem-marchewkowy-2

Składniki:

  • 2 marchewki
  • Pół łyżeczki masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 4 łyżki wywaru spod marchewki

Przygotowanie:

Marchewkę obierz, dokładnie wymyj i pokrój na drobne kawałki.

Ugotuj na parze do miękkości, a następnie zblenduj na gładkie puree wraz z wodą spod gotowanej marchewki.

Na koniec dodaj wybrany przez siebie tłuszcz. Po ostudzeniu podaj maluszkowi.

Przez pierwsze kilka razy maluszek ma jedynie posmakować, a nie najeść się. Dopiero po jakimś czasie, gdy będziesz wiedzieć że dziecko dobrze reaguje na dany pokarm możesz podawać mu większą ilość, bądź całą porcję.

Posiłku nie doprawiamy cukrem, a tym bardziej solą.

Dietę dziecka należy rozszerzać po ukończeniu przez niego 6 m. ż. przy karmieniu naturalnym, po 4 m. ż. przy karmieniu sztucznym lub indywidualnie jak zaleci lekarz.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany