Pasta z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej papryki (czerwonej)pasta z pieczonej papryki

Sezon na paprykę zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza że powinniśmy jeść ją jak najczęściej. O walorach smakowych nie musze się zbytnio rozpisywać. Słodka, chrupiąca i soczysta. Znacząco ożywia kolor tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Jej piękny zapach sprawia, że bez problemu sięgamy po nią w pobliskim warzywniaku. Papryka czerwona jest jednym ze składników jaki dodajemy do lecza, ale śmiało można ją łączyć z ryżem, kaszą czy mięsem. Bez problemu można przyrządzić ją jako samodzielne danie, zamarynować w occie, dusić, smażyć, nadziewać i piec. Opiekana traci swoją kwasowość, nabiera dymnego smaku i aromatu, który wyśmienicie komponuje się z prażonymi pestkami słonecznika. Czerwona papryka w formie pasty może być idealnym dodatkiem do kanapki, sprawdzi się również jako dodatek do makaronu. Przechowywane w lodówce może wytrzymać do 2 tygodni.

pasta z pieczonej papryki przepis

Składniki:

  • 3 duże słodkie czerwone papryki
  • 80 g pestek słonecznika
  • 2 szczypty pieprzu cayenne ( chili)
  • sól morska drobna
  • sok z połowy niewielkiej cytryny
  • listki oberwane z 2-óch 5 centymetrowych gałązek rozmarynu
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 º C.

Papryki przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne i dokładnie wypłucz. Paprykę połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 40 minut, aż miejscowo będzie czarna od przypieczenia. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie na patelni upraż pestki słonecznika ze szczyptą soli morskiej i 2 szczyptami chili. Zrób to dosłownie przez krótką chwilę, tak aby słonecznik lekko się zazłocił w niektórych miejscach.

Z zimnej papryki usuń skórkę, posiekaj ją i wrzuć do blendera. Dodaj pestki słonecznika, sok z cytryny, listki z gałązek rozmarynu. Wszystko zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Skosztuj i w razie potrzeby dopraw solą. Zwolennicy ostrych potraw mogą doprawić dodatkowo pieprzem i pieprzem cayenne.

Kiedy pasta z pieczonej papryki będzie gotowa i doprawiona podawaj z pieczywem lub jako dodatek do niektórych dań.

Skosztuj innych past na naszym blogu kulinarnym:

Inspiracja/ Źródło przepisu: David Frienkiel, Luise Vindahl ” Zielono i zdrowo”

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *