Proste i szybkie przepisy kulinarne

/ 1038 0

Pasta z zielonego groszku

UDOSTĘPNIJ

Pasta z zielonego groszku – sprawdzony przepis

Zbiera się go od czerwca do sierpnia. Pyszny, słodki, najlepiej smakuje prosto z krzaczka. Zielony groszek, bo o nim mowa, uwielbia chyba każdy. U nas w domu nawet pies jest jego smakoszem. Jak tylko na krzaczku pojawiają się dojrzałe strąki wyrywa całe gałązki i wygryza to co najlepsze, czyli zielone koraliczki. W tym samym czasie w naszym domu powstaje pasta z zielonego groszku. Zielony groszek zawiera duże ilości składników mineralnych (potas, magnez, fosfor, żelazo), witamin z grupy B, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego, co wydłuża uczucie sytości.

pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku ma cudowny, świeży kolor, a za sprawą dodatku mięty ma cudownie orzeźwiający smak. Ożywi i rozweseli każdy stół. Przepis doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem. Śmiało tez można go wykorzystać jako dodatek do makaronu zamiast tradycyjnego pesto.  Na naszym stole najczęściej gości w trakcie śniadania jako zdrowa alternatywa dodatku do kanapek. Nasz najmłodszy członek rodziny uwielbia jej smak i zawsze ochoczo przystępuje do posiłku. Przepis jest szybki (mnie zajmuje około 15 minut na spokojnie) i prosty do wykonania. 

pasta-z-zielonego-groszku-3Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 450 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej mięty ( około łyżki)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zagotuj w garnku wodę ze szczyptą soli. Wrzuć groszek i gotuj go na dużym ogniu przez 7 minut od momentu ponownego zagotowania wody ( bez przykrywki).

Po tym czasie odsącz groszek z wody za pomocą sita. Pamiętaj aby zahartować go wręcz lodowatą wodą. Będzie miał wtedy piękny soczysty kolor.

Pietruszkę wymyj pod bieżącą wodą, czosnek obierz, a gdy środek będzie kiełkujący- usuń go.

Groszek, miętę, natkę pietruszki, czosnek (może być przeciśnięty przez praskę) zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Do powstałej masy dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny.Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

pasta-z-zielonego-groszku-1

Blog kulinarny „Pan i Pani domu” poleca również:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany