Pasztet z cukinii

Przepis na pasztet z cukinii

Delikatne posiłki z wykorzystaniem warzyw w okresie upalnego lata są czymś, na co każdy z nas ma ochotę. Wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom przygotowaliśmy przepis na w naszym mniemaniu dietetyczny pasztet z cukinii, który świetnie nadaje się do jedzenia jako przegryzka, dodatek do obiadu czy do rozsmarowania na kromce.

 

Składniki:

  • 3 szklanki startej na grubej tarce cukinii
  • 1 ½ drobno posiekanej cebuli
  • 20 dag sera żółtego (startego na grubej tarce)
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki bułki tartej
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • ziarenka kminku

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem kminku) i lekko wymieszaj ze sztywną pianą. Całość dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.

Przelej ciasto do foremki, w której będziesz piec i posyp z wierzchy ziarnami kminku. Pasztet z cukinii piecz w 180 st. C przez  ok. 2h – 2h 15min lub około 1 h 15 min. na termoobiegu.

Sprawdź również inne przepisy na naszym blogu, które doskonale nadają się do pieczywa:

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *