Penne z brokułem
Penne z brokułem to przepis totalnie spontaniczny. Powstał ze składników, które aktualnie posiadałam w lodówce. Wyszedł tak dobry, że w przeciągu krótkiego czasu powtarzałam go kilkakrotnie ciągle nie mogąc się nadziwić, że coś co powstało w przeciągu chwili może być tak smaczne.
Składniki:
- Opakowanie makaronu Penne
- Brokuł
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości cebule
- 200- 250 ml śmietany 30 %
- 10 dag sera żółtego
- Szklanka wody
- 3- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- Świeżo tarta gałka muszkatołowa
- Parmezan
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę przez około 5- 7 minut. Dodaj marchewkę startą na tarce na grubych oczkach. Brokuła opłucz i podziel na mniejsze różyczki. Dodaj do pozostałych dwóch warzyw.Posól, zalej wodą i duś pod przykryciem do miękkości lub ugotuj w szybkowarze. Tak aby brokuł był mocno miękki. Dodaj śmietanę i starty na grubych oczkach żółty ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką do smaku.
Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. Połącz z sosem z warzywami. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z parmezanem.
Dodaj komentarz