Proste i szybkie przepisy kulinarne

Penne z tuńczykiem

UDOSTĘPNIJ
/ 1075 4

Przepis na makaron Penne z tuńczykiem to kolejna, kulinarna pozycja z kuchni włoskiej, którą możecie wypróbować. Gorąco polecamy!

Pan i Pani Domu:)

penne z tunczykiem

Składniki:

  • 500 g makaronu Penne
  • 2 szt. czerwonej cebuli średniej wielkości
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ dużej czerwonej papryki lub 1 cała mała
  • 1 duży pomidor
  • ¾ szklanki wytrawnego białego wina
  • 260 g tuńczyka w sosie własnym

Przygotowanie:

Na rozgrzaną z wykorzystaniem oliwek z oliwek patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i wcześniej sparzone i obrane ze skórki pomidory. Wszystko smaż przez chwilę.

Do pozostałych składników dolej białe wino i odczekaj chwilę nadal smażąc aby odparowało.

Następnie dodaj odsączonego tuńczyka i podgrzewaj chwilkę według uznania.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie zahartuj.

Przygotowanym  sosem polej makaron i podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.

4 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany