Proste i szybkie przepisy kulinarne

Pesto z bazylii

UDOSTĘPNIJ
/ 1757 4

Przepis na pesto z bazylii

Genua- stolica Lugirii w północno- zachodnich Włoszech to miejsce z którego wywodzi się pesto. Dzięki  połączeniu kilku prostych składników możemy poznać smak pochodzący z regionu położonego między morzem, a górami. Poniżej prezentujemy Wam sprawdzony przepis na pesto, który nigdy nas nie zawiódł. pesto z bazylii

Składniki:

  • 3 doniczki bazylii
  • 55 g pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g tartego sera Grana Padano
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 20-30 ml oleju słonecznikowego
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, a następnie zmiksować na jednolitą, gęstą masę. Przygotowany sos nadaje się m.in. do makaronu spaghetti, trenette (makaron cienki).

4 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany