Pesto z bazylii
Przepis na pesto z bazylii
Genua- stolica Lugirii w północno- zachodnich Włoszech to miejsce, z którego wywodzi się pesto. Dzięki połączeniu kilku prostych składników możemy poznać smak pochodzący z regionu położonego między morzem, a górami. Poniżej prezentujemy Wam sprawdzony przepis, który nigdy nas nie zawiódł. Jeżeli do tej pory nie próbowaliście gorąco polecamy.
Składniki:
- 100 g bazylii ( ok.3-4 doniczki)
- 55 g orzeszków pinii lub słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 40 g tartego parmezanu lub grana padano
- 150 g oliwy z oliwek
- 20-30 ml oleju rzepakowego
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą w moździerzu lub za pomocą blendera kielichowego. Przygotowana masa powinna mieć w sobie drobinki składników. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dolej jeszcze oliwy.
Tak przygotowany produkt przełóż do słoiczka i zalej odrobiną oliwy ( zapobiegnie to psuciu się i brązowieniu), zakręć i przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Inne polecane przepisy:
4 Komentarzy
- kal.
a przechowywanie? zastanawiam się, ile najdłużej może wytrzymać domowe pesto albo jak je zakonserwować..
- Pan i Pani domu
Witaj „kal.” na blogu. W odpowiedzi na twoje pytanie z naszych obserwacji pesto najlepiej przechowywać w lodówce maksymalnie do miesiąca czasu. Jeżeli chcesz je zakonserwować, najlepszym sposobem jest pasteryzacja w malutkich słoiczkach. Drugim sposobem jest umieszczenie pesto w małych, plastikowych pojemniczkach i zamrożenie ich. Mamy nadzieję, że nasze wskazówki będą pomocne 🙂 .
Pycha!!!