Pesto z suszonych pomidorów

Po przepisie na pesto z bazylii przyszła kolej na podzielenie się z Wami przepisem na pesto z suszonych pomidorów. To właśnie suszone pomidorki ostatnimi czasy przypadły nam do gustu, dlatego postanowiliśmy wypróbować ich smak nie tylko w pizzy czy sałatce.

pesto_z_suszonych_pomidorow_1

pesto_z_suszonych_pomidorow_2

Składniki:

  • Szklanka suszonych pomidorów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5- 7 listków bazylii
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 30 g sera Grana Padano
  • Łyżka migdałów lub płatków z migdałów
  • Kilka kropli z cytryny
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Pomidorki odsącz z zalewy, dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj blenderem. Gdy pesto wyda Ci się za gęste możesz dolać oliwy z oliwek, tak aby uzyskać odpowiednia dla siebie konsystencję. Przełóż do słoiczka, szczelnie zakręć i przechowuj do kilku dni w lodówce.

0 from 1 Review

1 Komentarz

  • MagJar

    Muszę to zrobić, nie mam blendera, ale myślę że podobnie zadziała maszynka do mielenia ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *