Pieczone pierożki z soczewicą
Pieczone, złote pierożki z soczewicą idealne na zimno.
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 dag masła
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli i mąka do podsypania
Na farsz:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 duże ziemniaki
- 1 jajko- ugotowane na twardo
- 2 łyżki oleju
- suszony majeranek
- sól i pieprz
Do posmarowania:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Soczewice zalej w garnku letnią wodą i mocz przez całą noc.
Kolejnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie z niewielką ilością soli, aż będzie miękka.
Ziemniaki obierz i ugotuj również do miękkości.
W czasie, gdy składniki na farsz będą się gotować przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sito, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Dodaj jajko i wlej wodę. Z tych składników zagnieć ciasto na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie już wyrobione owiń je szczelnie folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Miękkie i ziemniaki i soczewicę zmiel. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na złoty kolor na oleju. Jajko na twardo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj wraz z cebulą do ziemniaków z soczewicą. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
Ciasto, uprzednio schłodzone podziel na kilka małych porcji. Każdą z nich rozwałkuj (podczas wałkowania pozostałe trzymaj w folii, tak aby nie schły). Za pomocą szklanki wykrawaj koła i na każde z nich nakłądaj porcję farszu. Pozlepiaj brzegi tak jak pierożki.
Gotowe pierogi układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj je jajkiem połączonym z mlekiem i piecz w rozgrzanym 180 º C piekarniku przez 20- 25 minut.
Inspiracja/źródło przepisu: Gazeta Naj ” WIGILIA I ŚWIĘTA” 2013 r.
Dodaj komentarz