Pieczony pstrąg z cytryną i natką pietruszki
Pstrąg pieczony z dodatkiem cytryny i natki pietruszki
Aby osiągnąć danie „kompletne” gdzie oczekuje się od potrawy pięknego wyglądu, nietuzinkowego smaku, a najlepiej rozsądnego połączenia kilku smaków nie trzeba szukać niewiadomo jak skomplikowanych dań. Aby uzyskać wyjątkowy efekt wystarczy w wielu przypadkach wykorzystać składniki które już doskonale znamy i lubimy. Tak właśnie jest z tym pstrągiem z cytryną oraz dodatkiem natki pietruszki.
Dodatek cytryny i natki pietruszki doskonale komponuje się z delikatnym mięsem pstrąga. Takie połączenie pozwala na wykonanie lekkiego, niesamowicie smacznego dania, które doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Pieczony pstrąg z cytryną i natką pietruszki jest tym czego oczekujesz od pstrąga.
Dodatkowym atutem tej potrawy jest prostota jej przyrządzenia. Na przygotowanie już oczyszczonych pstrągów potrzebujesz nie więcej niż 10-15 minut. Z kolei czas pieczenia, który wynosi do 30 minut w zależności od wielkości ryby skutkuje tym, że pstrąg pieczony w takiej formie stanowi doskonałą propozycję dla szybkiego obiadu.
Składniki:
- 2 świeże wypatroszone pstrągi
- Sól morska
- Pieprz świeżo mielony
- 12 plasterków cytryny
- 6 łyżeczek posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- Folia aluminiowa
Pieczony pstrąg – przygotowanie:
Wypatroszone pstrągi umyj i osusz. Ryby przypraw solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Dodatkowo natrzyj je z każdej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natkę pietruszki posiekaj i nafaszeruj nią rybę.
Na brytfankę wyłożoną folia aluminiową rozlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie każdego pstrąga ułóż na 2 plasterkach cytryny, po 2 plasterki włóż do środka, a pozostałe 2 plasterki ułóż na rybie.
Wszystko polej pozostałą częścią oliwy z oliwek.
Całość zawiń szczelnie w folii. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 º C z termoobiegiem przez 20- 30 minut w zależności od wielkości ryb.
Danie najlepiej smakuje podane zaraz po przygotowaniu.
Dodaj komentarz