Proste i szybkie przepisy kulinarne

Pieczony pstrąg z cytryną i natką pietruszki

UDOSTĘPNIJ
/ 1001 0

Pstrąg pieczony z dodatkiem cytryny i natki pietruszkipieczony pstrąg z cytryną

Aby osiągnąć danie „kompletne” gdzie oczekuje się od potrawy pięknego wyglądu, nietuzinkowego smaku, a najlepiej rozsądnego połączenia kilku smaków nie trzeba szukać niewiadomo jak skomplikowanych dań. Aby uzyskać wyjątkowy efekt wystarczy w wielu przypadkach wykorzystać składniki które już doskonale znamy i lubimy. Tak właśnie jest z tym pstrągiem z cytryną oraz dodatkiem natki pietruszki.

Dodatek cytryny i natki pietruszki doskonale komponuje się z delikatnym mięsem pstrąga. Takie połączenie pozwala na wykonanie lekkiego, niesamowicie smacznego dania, które doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Pieczony pstrąg z cytryną i natką pietruszki jest tym czego oczekujesz od pstrąga.

Dodatkowym atutem tej potrawy jest prostota jej przyrządzenia. Na przygotowanie już oczyszczonych pstrągów potrzebujesz nie więcej niż 10-15 minut. Z kolei czas pieczenia, który wynosi do 30 minut w zależności od wielkości ryby skutkuje tym, że pstrąg pieczony w takiej formie stanowi doskonałą propozycję dla szybkiego obiadu.

pstrąg pieczony z cytryną

Składniki:

  • 2 świeże wypatroszone pstrągi
  • Sól morska
  • Pieprz świeżo mielony
  • 12 plasterków cytryny
  • 6 łyżeczek posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • Folia aluminiowa

Pieczony pstrąg – przygotowanie:

Wypatroszone pstrągi umyj i osusz. Ryby przypraw solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Dodatkowo natrzyj je z każdej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natkę pietruszki posiekaj i nafaszeruj nią rybę.

Na brytfankę wyłożoną folia aluminiową rozlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie każdego pstrąga ułóż na 2 plasterkach cytryny, po 2 plasterki włóż do środka, a pozostałe 2 plasterki ułóż na rybie.

Wszystko polej pozostałą częścią oliwy z oliwek.

Całość zawiń szczelnie w folii. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 º C z termoobiegiem przez 20- 30 minut w zależności od wielkości ryb.

Danie najlepiej smakuje podane zaraz po przygotowaniu.

Sprawdź również inne przepisy kulinarne dostępne na naszej stronie:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany