Proste i szybkie przepisy kulinarne

Pieguski – ciasteczka z czekoladą

UDOSTĘPNIJ
/ 865 0

Przepis na pieguski – pyszne ciasteczka z czekoladą

Nie znam osoby która nigdy nie kosztowała Piegusków. Jeżeli jesteś kimś takim to poniższy przepis na ciasteczka pieguski jest z całą pewnością dla ciebie. Możemy polemizować na temat tego, które ciasteczka pieguski są lepsze czy te pieczone w domowym zaciszu czy może kupne? Ja skłaniam się oczywiście ku domowym wypiekom niż ich kupnym odpowiednikom nawet jeżeli smak kupnych ciasteczek wydaje się lepszy to wiem, ża stoi za tym szereg wspomagaczy. A jak wiadomo nie zamierzam faszerować nimi ani siebie ani swojej rodziny.

pieguski

Poniższy przepis na pieguski szczególnie polecamy dla osób lubujących się w kruchych ciasteczkach. Nie będę ukrywała ale dodatek pysznej i rozpływającej się w ustach czekolady również wpływa na to, że ciasteczka smakują wyśmienicie. W końcu czy może być coś lepszego od kruchych ciasteczek z czekoladą?

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • 225 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

W misce utrzyj masło z cukrem i esencją waniliową. Gdy uzyskasz jednolitą masę dodaj jajko i ubijaj, aż powstała masa będzie lekka i puszysta. Następnie bezpośrednio do masy przesiej mąkę z solą i soda oczyszczoną. Dodaj kawałki drobno pokrojonej (w kostkę) czekolady i całość dokładnie wymieszaj.

Blachę  do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Z ciasta formuj małe kulki i kładąc je na blachę lekko spłaszczaj. Pomiędzy nimi zostaw duże odstępy, gdyż ciastka urosną w trakcie pieczenia. Piecz 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC , aż ciastka będą złotego koloru. Gotowe ciastka pieguski wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Potrzebujesz więcej inspiracji na ciasteczka?

Inspiracja/ źródło przepisu:  Książka „Przysmaki z czekolady”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany