Proste i szybkie przepisy kulinarne

Pierogi z czereśniami

UDOSTĘPNIJ
/ 938 0

Nasze ulubione, rozpływające się w ustach za sprawą miękkiego ciasta i wyjątkowego owocu w środku. Mowa oczywiście o pierogach z czereśniami z niewielką ilością cukru i śmietany.

fb_pierogi_z_czeresniami

pierogi_z_czeresniami_2

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 \i 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 kg czereśni
  • 2 łyżki mąki
  • Cukier
  • Śmietana

Przygotowanie:

Czereśnie opłucz pod zimną wodą, osusz i wydryluj. Zasyp je mąką, tak aby podczas gotowania nie puściły za dużo soku.

Ciasto:

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej szczyptę soli. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą wodę ugniatając. Na końcu wlej olej. Ciasto będzie gotowe gdy stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się lepić. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. W chwili gdy ciasto okaże się za lepkie podsyp je mąką, gdy będzie zbyt suche i twarde dolej jeszcze odrobinę gorącej wody!

Ciasto rozwałkuj na placek o nieco większej grubości. Szklanką wykrawaj koła, następnie nakładaj 1-2 czereśnie  i zlepiaj brzegi.

Pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości- ok 3-5 minut.

Gotowe, odsączone podawaj posypane cukrem i polane śmietaną 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany