Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem wyróżniają się niecodziennym smakiem, który na pewno polubisz. My należymy do grona osób, które zajadają się nimi przy każdej możliwej okazji.
Składniki:
Nadzienie:
- 100 g kaszy gryczanej (przed zagotowaniem)
- 200 g twarogu tłustego (miękkiego)
- 2 cebule
- 200 g boczku wędzonego
- olej
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
Nadzienie:
Zagotuj kaszę w lekko osolonej wodzie (najlepiej wg. instrukcji na opakowaniu).
Cebulę pokrój w kosteczkę i przesmaż do zarumienienia na oleju. Podobnie uczyń z boczkiem (pokrój w drobną kostkę i przesmaż).
Twaróg rozdrobnij widelcem po czym dodaj do niego gotową kaszę, cebulę oraz boczek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Szklanką wykrawaj koła, następnie nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
Gotowe pierogi wrzucaj do osolonej wody i gotuj ok. 4 minuty do momentu kiedy ciasto nie będzie miękkie.
Po wyciągnięciu polej je roztopionym masełkiem.
Świetnie smakuje ze skwarkami.
Smacznego!
Dodaj komentarz