Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem wyróżniają się niecodziennym smakiem, który na pewno polubisz. My należymy do grona osób, które zajadają się nimi przy każdej możliwej okazji.

pierogi-z-kasza-gryczana-i-boczkiem-2

pierogi-z-kasza-gryczana-i-boczkiem

Składniki:

Nadzienie:

  • 100 g kaszy gryczanej (przed zagotowaniem)
  • 200 g twarogu tłustego (miękkiego)
  • 2 cebule
  • 200 g boczku wędzonego
  • olej
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Nadzienie:
Zagotuj kaszę w lekko osolonej wodzie (najlepiej wg. instrukcji na opakowaniu).
Cebulę pokrój w kosteczkę i przesmaż do zarumienienia na oleju. Podobnie uczyń z boczkiem (pokrój w drobną kostkę i przesmaż).

Twaróg rozdrobnij widelcem po czym dodaj do niego gotową kaszę, cebulę oraz boczek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Ciasto:

Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto.

Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Szklanką wykrawaj koła, następnie nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.

Gotowe pierogi wrzucaj do osolonej wody i gotuj ok. 4 minuty  do momentu kiedy ciasto nie będzie miękkie.

Po wyciągnięciu polej je roztopionym masełkiem.
Świetnie smakuje ze skwarkami.

Smacznego!

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *