Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem wyróżniają się niecodziennym smakiem, który na pewno polubisz. My należymy do grona osób, które zajadają się nimi przy każdej możliwej okazji.

pierogi-z-kasza-gryczana-i-boczkiem-2

pierogi-z-kasza-gryczana-i-boczkiem

Składniki:

Nadzienie:

  • 100 g kaszy gryczanej (przed zagotowaniem)
  • 200 g twarogu tłustego (miękkiego)
  • 2 cebule
  • 200 g boczku wędzonego
  • olej
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Nadzienie:
Zagotuj kaszę w lekko osolonej wodzie (najlepiej wg. instrukcji na opakowaniu).
Cebulę pokrój w kosteczkę i przesmaż do zarumienienia na oleju. Podobnie uczyń z boczkiem (pokrój w drobną kostkę i przesmaż).

Twaróg rozdrobnij widelcem po czym dodaj do niego gotową kaszę, cebulę oraz boczek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Ciasto:

Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto.

Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Szklanką wykrawaj koła, następnie nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.

Gotowe pierogi wrzucaj do osolonej wody i gotuj ok. 4 minuty  do momentu kiedy ciasto nie będzie miękkie.

Po wyciągnięciu polej je roztopionym masełkiem.
Świetnie smakuje ze skwarkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *