Proste i szybkie przepisy kulinarne

Pierogi z serem feta i cukinią

UDOSTĘPNIJ
/ 1083 2

W naszej domowej spiżarni znalazłam jeszcze małe cukinie, które zainspirowały mnie do przygotowania przepisu na pierogi z cukinii i sera feta.

pierogi-z-serem-feta-i-cukinia

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula czerwona średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 łyżki masła
  • pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej szczyptę soli. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą wodę pomalutku ugniatając. Na końcu wlej olej. Ciasto będzie gotowe gdy stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się lepić. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. W chwili gdy ciasto okaże się za lepkie podsyp je mąką, gdy będzie zbyt suche i twarde dolej jeszcze odrobinę gorącej wody!

Cebulę i cukinię pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Warzywa smaż około 10- 15 minut, systematycznie mieszając. Gdy będą miękkie odstaw do wystudzenia a następnie dodaj pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Szklanką wykrawaj koła, następnie nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.

Gotowe pierożki wrzucaj do osolonej wody i gotuj aż do wypłynięcia.

Po wyciągnięciu polej je roztopionym masełkiem.

 

Inspiracja/źródło: Gazeta świat i ludzie

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany