Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą są znakomitą alternatywą dla ich standardowych odmian w postaci ruskich czy z mięsem. Soczewica kiedy jest dobrze przyrządzona potrafi dostarczyć znakomitych doznań smakowych jak i zaspokoją apetyt największych łakomczuchów 🙂
Składniki:
Farsz:
- 0,5 kg soczewicy
- 3-4 duże cebule
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cząbru
- sól, pieprz
Ciasto:
- 1 kg maki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- woda wrząca-1 szklanka
- woda zimna-ok. 3/4 szklanki do 1 szklanki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Farsz:
Soczewice dokładnie opłucz, zalej zimna woda i gotuj do miękkości (młodszą soczewicę gotuj około 20 minut, starszą nawet do godziny). Woda powinna sięgać nad nasiona (zostanie wchłonięta). Soczewica to kuzynka fasoli, nie jest konieczne jej moczenie- chociaż skróci to czas jej gotowania. Gotuj ją w lekko osolonej wodzie lub dodaj sól pod koniec gotowania, tak by skórka była miękka i nie pomarszczona.
Cebule pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. Gdy już będzie zarumieniona dodaj soczewice i dopraw sola, pieprzem i cząbrem.
Ciasto:
Mąkę przesiej przez sito, dodaj do niej sól. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą wodę. Do sparzonej mąki dodaj olej i uprzednio roztrzepane jajko. Na sam koniec dodaj zimną wodę.
Ciasto będzie gotowe gdy stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się lepić do rąk. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. W chwili gdy ciasto okaże się za lepkie podsyp je mąką, gdy będzie zbyt suche i twarde dolej jeszcze odrobinę zimnej wody!
Dodaj komentarz