Proste i szybkie przepisy kulinarne

Pierogi z soczewicą

UDOSTĘPNIJ
/ 961 0

Pierogi z soczewicą są znakomitą alternatywą dla ich standardowych odmian w postaci ruskich czy z mięsem. Soczewica kiedy jest dobrze przyrządzona potrafi dostarczyć znakomitych doznań smakowych jak i zaspokoją apetyt największych łakomczuchów 🙂

pierogi-z-soczewica-1

Składniki:

Farsz:

  • 0,5 kg soczewicy
  • 3-4 duże cebule
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 1 kg maki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • woda wrząca-1 szklanka
  • woda zimna-ok. 3/4 szklanki do 1 szklanki
  • szczypta soli

pierogi-z-soczewica-2

Przygotowanie:

Farsz:

Soczewice dokładnie opłucz, zalej zimna woda i gotuj do miękkości (młodszą soczewicę gotuj około 20 minut, starszą nawet do godziny). Woda powinna sięgać nad nasiona (zostanie wchłonięta). Soczewica to kuzynka fasoli, nie jest konieczne jej moczenie- chociaż skróci to czas jej gotowania. Gotuj ją w lekko osolonej wodzie lub dodaj sól pod koniec gotowania, tak by skórka była miękka i nie pomarszczona.

Cebule pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. Gdy już będzie zarumieniona dodaj soczewice i dopraw sola, pieprzem i cząbrem.

Ciasto:

Mąkę przesiej przez sito, dodaj do niej sól. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą wodę. Do sparzonej mąki dodaj olej i uprzednio roztrzepane jajko. Na sam koniec dodaj zimną wodę.

Ciasto będzie gotowe gdy stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się lepić do rąk. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. W chwili gdy ciasto okaże się za lepkie podsyp je mąką gdy będzie zbyt suche i twarde dolej jeszcze odrobinę zimnej wody!

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany