Proste i szybkie przepisy kulinarne

Pierogi z soczewicą

UDOSTĘPNIJ
/ 892 0

Pierogi z soczewicą są znakomitą alternatywą dla ich standardowych odmian w postaci ruskich czy z mięsem. Soczewica kiedy jest dobrze przyrządzona potrafi dostarczyć znakomitych doznań smakowych jak i zaspokoją apetyt największych łakomczuchów 🙂

pierogi-z-soczewica-1

Składniki:

Farsz:

  • 0,5 kg soczewicy
  • 3 duże cebule
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/ 4 łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 1 kg maki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • woda wrząca-1 szklanka
  • woda zimna-ok. 3/4 szklanki do 1 szklanki
  • szczypta soli

pierogi-z-soczewica-2

Przygotowanie:

Farsz:

Soczewice dokładnie opłucz, zalej zimna woda i gotuj do miękkości (młodszą soczewicę gotuj około 20 minut, starszą nawet do godziny). Woda powinna sięgać nad nasiona (zostanie wchłonięta). Chociaż soczewica to kuzynka fasoli, nie wymaga tak jak ona moczenia. Gotuj ją w lekko osolonej wodzie lub dodaj sól pod koniec gotowania, tak by skórka była miękka i nie pomarszczona.

Cebule pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. Gdy już będzie zarumieniona dodaj soczewice i dopraw sola, pieprzem i cząbrem.

Ciasto:

Mąkę przesiej przez sito, dodaj do niej sól. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą wodę. Do sparzonej mąki dodaj olej i uprzednio roztrzepane jajko. Na sam koniec dodaj zimną wodę.

Ciasto będzie gotowe gdy stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się lepić do rąk. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. W chwili gdy ciasto okaże się za lepkie podsyp je mąką gdy będzie zbyt suche i twarde dolej jeszcze odrobinę zimnej wody!

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany