Proste i szybkie przepisy kulinarne

Pierogi z truskawkami

UDOSTĘPNIJ
/ 1030 1

Pierogi z truskawkami! Uwielbiane przez każdego- dzieci jak i dorosłych. Są wyśmienite na upalne dni, jako danie lekkie i sycące jednocześnie. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, same bądź z dodatkiem śmietany lub cukru.

pierogi_z_truskawkami_3

Składniki (na około 80 pierogów):

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wrzątku
  • Duża szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Nadzienie:

  • Truskawki- 80 szt. małych lub 40 dużych podzielonych na połówki
  • Cukier- 1/4 szklanki

Opcjonalnie:

  • Śmietana 18 %
  • Cukier puder lub cukier

pierogi_z_truskawkami_2

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito, dodaj do niej sól. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą wodę. Do sparzonej mąki dodaj olej i uprzednio roztrzepane jajko. Na sam koniec dodaj zimną wodę.

Ciasto będzie gotowe gdy stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się lepić do rąk. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. W chwili gdy ciasto okaże się za lepkie podsyp je mąką gdy będzie zbyt suche i twarde dolej jeszcze odrobinę zimnej wody!

Gotowe ciasto rozwałkuj nieco grubiej gdyż sok z truskawek może rozklejać brzegi. Szklanką wykrawaj koła, następnie nakładaj truskawkę, podsyp delikatnie cukrem i mąką i zlepiaj brzegi. W garnku nastaw posoloną wodę. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj przez 3- 5 minut.

pierogi_z_truskawkami_1

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany