Pierożki Chinkali

Przepis na chinkali, gruzińskie pierogi

Chinkali to przepyszne pierożki z mięsem prosto ze słonecznej Gruzji stąd też często określane są jako pierogi gruzińskie. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej. Wyjątkowo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu danie, pomimo tego, że może się wydawać odwrotnie.

Przygotowanie ciasta na gruzińskie pierogi niczym się nie różni od ciasta na nasze polskie pierogi. Kluczową sprawę odgrywa przygotowanie farszu, jak również sposób ich zlepiania oraz wiedza jak je spożywać, aby poznać ich prawdziwy smak.

chinkali

Składniki:

Farsz:

  • 1 cebula
  • 800 g mięsa świeżo mielonego wołowo- wieprzowego
  • 1,5 do 2 szklanki bulionu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 pęczek pietruszki lub świeżych liści kolendry

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • ok. 2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Farsz:

Na samym początku przygotuj mięso. Oczyść je z wszelkich błon i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Połącz z drobno posiekaną natką pietruszki lub liśćmi świeżej kolendry, startą na tarce cebulą, bulionem, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki zagnieć rękoma, do momentu, aż mięso wchłonie cały bulion. 

pierogi gruzińskie

Ciasto:

Mąkę pszenną przesiej przez sito i dodaj do niej sól następnie powoli dolewaj gorącą wodę (na początku aby uniknąć poparzenia dłoni użyj noża do mieszenia). Do sparzonej mąki dodaj olej. Zagnieć ciasto do momentu uzyskania miękkiej, sprężystej kuli. Podziel ją na mniejsze porcje i każdą z nich rozwałkuj na posypanym mąką blacie na placki o grubości 2-3 mm, następnie za pomocą miseczki wykrój okręgi o średnicy 10 cm. 

Na każdy krążek nałóż po jednej łyżce farszu i zlep ranty ciasta zbierając go do góry, aż powstanie coś na kształt sakiewki mocno zaciskając łączenie. 

Pierożki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut od momentu wypłynięcia od czasu do czasu delikatnie je mieszając. Ugotowane pierożki wyjmuj delikatnie łyżką cedzakową, tak aby nie popękały. Polej delikatnie rozpuszczonym masłem lub oliwą. 

Jak jeść chinkali?

Gruzińskie pierogi z rosołem spożywaj rękoma. Chwyć za miejsce zlepienia, nadgryź kawałek i wypij cały rosołek jaki z niego wypłynie, na koniec skonsumuj resztę.  

Inne przepisy na potrawy mączne na naszym blogu:

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *