Proste i szybkie przepisy kulinarne

Pigwówka

UDOSTĘPNIJ
/ 2254 0

Pigwówka – nalewka z pigwowca japońskiego

Nalewka według naszych, rodzinnych wierzeń jest doskonała na zimowe dni w celu rozgrzania lub jako środek przeciwko pierwszym objawom przeziębienia. Skoro już się leczyć to tylko ulubionymi specyfikami. Do kuracji przeważnie wykorzystujemy pigwówkę lub wiśniówkę. Wszystko oczywiście w granicach rozsądku 🙂 

Pigwówka jest tuż za wiśniówką jedną z najbardziej pożądanych nalewek w naszych rodzimych stronach. Przeważnie robi się ją na spirytusie aczkolwiek na potrzeby naszego przepisu postanowiliśmy wykonać ją na tradycyjnej wódce. Efekt jest nadal bardzo zadowalający i gorąco zachęcamy do przetestowania.

A Ty kiedy sięgasz po domowe nalewki i jakie są Twoje ulubione?

pigwówka

Składniki:

  • 400 g owoców pigwowca japońskiego
  • 400 g cukru
  • 0,5 l wódki
  • 100 ml spirytusu 95%

Przygotowanie:

Dojrzałe, mocno żółte owoce pigwowca dokładnie wymyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na drobne kawałki. Tak przygotowane owoce umieść w dużym, szczelnym słoju. Zasyp je cukrem i zalej wódką. Całość dokładnie zakręć i odstaw na 3-4 tygodnie. Staraj się codziennie poruszać słojem, co spowoduje szybsze rozpuszczenie cukru i wymieszanie składników. Po tym czasie dolej do nalewki spirytus i pozostaw szczelnie zamknięte jeszcze przez ok. 2 tygodnie. Kiedy nalewka będzie gotowa zlej ją za pomocą gazy do butelek.

Gotową nalewkę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Inny sposób na rozgrzanie?

Zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu na zimową herbatę:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany