Placki z dyni

Dynia, sięgające pokaźnych rozmiarów warzywo  kojarzy nam się z jesienią. Wydrążona z palącymi się w środku świecami jest jednym z symboli Halloween, natomiast miąższ stanowi składnik wielu dań np. placki z dyni. Pani domu smakowe walory dyni prezentuje w formie prostych do przyrządzenia placków.

placki z dyni 1 placki z dyni 2 placki z dyni 3

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 4- 5 jaj
  • Pełna szklanka mąki
  • 5 dag margaryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier lub 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Dynię zetrzyj na jarzynowej tarce.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z margaryną. Dodaj szczyptę cukru oraz mąkę.
Wymieszaj całość ze startą wcześniej dynią.
Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z całą masą na placki dyniowe.

Placuszki możesz podawać na dwa sposoby.
Na słono – wtedy całą masę dopraw do smaku solą lub pieprzem.
Na słodko – wtedy masę dopraw cukrem pudrem i cynamonem.

Placki smaż rozprowadzając masę na rozgrzanej wcześniej patelni (tak jak placki ziemniaczane) do uzyskania złotego koloru z obu stron.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *