Placki z dyni
Dynia, sięgające pokaźnych rozmiarów warzywo kojarzy nam się z jesienią. Wydrążona z palącymi się w środku świecami jest jednym z symboli Halloween, natomiast miąższ stanowi składnik wielu dań np. placki z dyni. Pani domu smakowe walory dyni prezentuje w formie prostych do przyrządzenia placków.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 4- 5 jaj
- Pełna szklanka mąki
- 5 dag margaryny
- sól
- pieprz
- cukier lub 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Dynię zetrzyj na jarzynowej tarce.
W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z margaryną. Dodaj szczyptę cukru oraz mąkę.
Wymieszaj całość ze startą wcześniej dynią.
Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z całą masą na placki dyniowe.
Placuszki możesz podawać na dwa sposoby.
Na słono – wtedy całą masę dopraw do smaku solą lub pieprzem.
Na słodko – wtedy masę dopraw cukrem pudrem i cynamonem.
Placki smaż rozprowadzając masę na rozgrzanej wcześniej patelni (tak jak placki ziemniaczane) do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Dodaj komentarz