Prince Polo – przepis na ciasto
Przepis na ciasto Prince Polo – do wykonania w domowym zaciszu. Połączenie biszkopta, kremu maślanego i ciasta
z dodatkiem oryginalnych wafelków to idealna propozycja na niedzielne popołudnie. Sama
słodycz, która w naszym domu rozeszła się w ciągu godziny.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki maki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kakao
- Sok z cytryny
Ciasto:
- 6 białek
- Szklanka cukru
- Ok 100 dag Prince Polo ( 5 małych wafelków lub 3 duże)
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- Masło do formy
Krem:
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 10 dag masła
Dekoracja:
- Gotowa polewa czekoladowa lub czekolada mleczna.
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka i nadal ubijaj. Wsyp do tego mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Bardzo delikatnie wymieszaj.
Biszkopt wlej do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt nasącz przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny.
Ciasto:
6 białek ubij na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj pokrojone Prince Polo, zmielone orzechy. Masę wylej do natłuszczonej formy i piecz ok. 20 minut w 170 stopni.
Krem:
Żółtka ubij z cukrem na parze. Ostudź. Masło utrzyj i dalej ucierając dodawaj masę żółtkową.
Na nasączony biszkopt kakaowy wyłóż krem, a potem ciasto z Prince Polo. Musicie lekko docisnąć. Na koniec udekoruj ciasto. Ja użyłam czekolady mlecznej. Przed podaniem schłodź je w lodówce.
4 Komentarzy
- Pan i Pani domu
Witamy 🙂 Biszkopt tworzy się z całych jajek. Najpierw oddzielasz białka od zółtek. Białka ubijasz na sztywną pianę, następnie ubijasz z cukrem- stopniowo, a na koniec dodajesz po kolei zółtka. Do przygotowanej masy dodajesz mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Pamiętaj aby delikatnie wymieszać.
- Nena
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem ale krem wyszedł mi strasznie rzadki, czy przepis jest dobry? Co mogłam zrobić nie tak? Żółtka z cukrem ubite na parze dodawałam baaaaaardzo powoli. 🙁
Przy biszkopcie mają być jajką czy żółtka?