Proste i szybkie przepisy kulinarne

Przepis na Ciasto Marchewkowe

UDOSTĘPNIJ
/ 1644 2

Prezentujemy przepis na ciasto marchewkowe,  po którym zostało nam już tylko wspomnienie 🙂

ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 szklanki marchewki startej na średniej tarce
  • 6 jajek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki rozkruszonej na kawałki czekolady gorzkiej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, a następnie ubić.

Gdy będą już sztywne – dodać najpierw cukier, a następnie żółtka – dalej ubijając – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Kolejno mieszając ( drewniana łyżką) powoli wlać olej, dosypać marchewkę, czekoladę i wszystkie bakalie.

Przygotowane w całości ciasto przełożyć na wysmarowaną olejem lub margaryną, posypaną bułką tartą blachę. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem :).

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany