Proste i szybkie przepisy kulinarne

Przepis na domowe pączki

UDOSTĘPNIJ
/ 1126 0

Tłusty czwartku, nadchodzimy!!!

przepis-na-paczki

Składniki (na ok. 50 pączków):

  • 1 kg mąki tortowej
  • 0,5 l mleka
  • 15 dkg cukru + 1 łyżka cukru do drożdży
  • 12 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • 15 dkg świeżych drożdży
  • Cukier waniliowy- 1 op.
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • Spirytus- 2 łyżki
  • Konfitura lub marmolada różana
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Smalec do smażenia- 1,5 kg
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Drożdże posyp cukrem i rozgnieć na drobne kawałki. Dodaj odrobinę ciepłego mleka (ok. 0,5 szklanki) i 2 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw aż do momentu wyrośnięcia. Na powierzchni ukażą się pęcherze, które będą pękać.

Do żółtek dodaj cukier, szczyptę soli i ucieraj (ubijaj) do uzyskania puszystej masy.

Mąkę tortową przesiej przez sitko do naczynia, w którym będziesz wyrabiać ciasto.

Do przesianej maki pod jeden bok wlej wyrośnięte drożdże pod drugi bok utarte żółtka. Całość delikatnie wymieszaj ręką, a następnie dolewaj tyle letniego mleka aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany.

Po uzyskaniu oczekiwanej konsystencji wyrabiaj ciasto do momentu kiedy zacznie odchodzić od rak i naczynia. Dodaj spirytus (spowoduje on, że ciasto nie popęka podczas smażenia), startą skórkę z cytryny i urabiaj, aż do pojawienia się pęcherzy. Dolej roztopione masło i wyrabiaj tak długo aż ciasto całkowicie przyjmie tłuszcz i stanie sie matowe.

Całość odstawiamy na bok pod przykryciem na ok. 2 h, aż 3 krotnie zwiększy swoja objętość.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm uprzednio podsypując stolnicę mąką. Szklanką wykrawaj kółka. Na jedno kółko nałóż marmoladę i przykryj je drugim kółkiem. Zlep je ze sobą. Gotowe przysmaki odkładaj na bok.

Pączki smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyciągaj na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem lub papierową serwetka, tak aby odsączyć cały tłuszcz. Posyp cukrem pudrem.

Aby pączki dobrze się smażyły musimy mieć bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowy wrzucając do niego kawałek ziemniaka.

paczki

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany