Babka wielkanocna z kawałkami czekolady
Babka wielkanocna, przepis na wariant z kawałkami czekolady
Oddajemy w Wasze ręce przepis na pyszną babkę wielkanocną. Tym razem jest to babka z kawałkami czekolady. Atutem gotowej babki jest jej pyszny smak jednak posiada też mały minus – czasami lubi wyjść zakalcowata co nie ujmuje jej smaku 🙂
Z tego przepisu dowiesz się:
- Jak przygotować babkę wielkanocną z kawałkami czekolady
- Jakich składników potrzebujesz na przygotowanie babki wielkanocnej?
- W jakiej temperaturze najlepiej jest upiec babkę z kawałkami czekolady?
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 10 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- ½ szklanki mleka
- 1 tabl. mlecznej czekolady
- tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia formy
Babka wielkanocna – przygotowanie:
Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli razem wymieszaj następnie rozpuść kostkę masła i pozostaw do wystudzenia. Kiedy ostygnie dodaj do reszty składników, wbij jajka i dodaj mleko, następnie wszystko wymieszaj za pomocą miksera na gładkie, jednolite ciasto.
Czekoladę połam na małe kawałki i dodaj do ciasta po czym raz jeszcze całość wymieszaj drewnianą łyżką.
Formę (my wykorzystaliśmy formę 22 cm) natłuść np. margaryną i posyp bułką tartą po czym wlej do niej wcześniej przygotowaną masę uzupełniając 3/4 formy.
Babkę wielkanocną wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika, a następnie piecz ok. 45 min. w 180 ° C.
Dodaj komentarz