Chleb i pieczywo
Chleb i pieczywo, towarzyszą nam na każdym kroku
Chleb towarzyszy nam już od wielu pokoleń. W starożytności kompletnie różnił się od chleba, który znamy współcześnie. Nie był to pulchny wypiek. Zbliżony był do podpłomyka lub podkładu pod pizzę. Ponieważ dawniej pieczywo rwało się rękoma, a nie kroiło nożem ich „starożytna” forma była wygodniejsza. Prościej też było schować taki chleb w celu dalekiej podróży. Ciekawostką jest, że zwyczaj łamania chlebem utrzymuje się do dzisiaj np. we Francji gdzie możecie spotkać przepyszne bagietki.
Dostępny jest on w wielu odmianach, które uzależnione są od sposobu ich przygotowania oraz zastosowanych składników. Nazwa chleba przeważnie pochodzi właśnie od zastosowanych składników. Tak na przykład chleb żytni powstaje poprzez zastosowanie mąki żytnej, a razowy wykorzystuje mąkę razową. Osoby z problemami z glutenem mogą znaleźć w sklepach ekologicznych nawet chleb bezglutenowy.
Prócz tego, że dostępność chleba jest ogromna – prawie na każdym rogu widać piekarnię to zachęcamy do przygotowania chleba samemu. Faktycznie aby dopasować jego proporcje do swoich preferencji należy poświęcić na to czasu ale uwierzcie, że na końcu drogi będziecie zadowoleni mogąc zjeść swój własny wypiek.
Sam chlebek jest przepyszny natomiast to dodatki dodają mu ekstra smaku i wpływają na jego wygląd. Na naszym blogu znajdziecie przepisy na różnego rodzaju dodatki, które wzbogacą smak i nadają wyglądu twoim kanapeczką. Na przykład pasta do chleba z zielonego groszku lub papryki.
Najnowsze komentarze