Nalewki
Domowej roboty nalewki – idealne na każdą okazję
Nalewki to alkoholowe wyciągi z różnego rodzaju owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Czasami miesza się te składniki dzięki czemu powstają nowe kombinacje smaków i aromatów tego alkoholu. Nalewki wytwarza się poprzez zalanie (macerację) składników alkoholem co powoduje, że smak i aromat utrwala się w alkoholu. Aby nalewka była słodka słodzi się ją cukrem lub miodem.
Do przygotowania nalewek najczęściej stosuje się wódkę i spirytus. Można wykorzystać również wino, koniak czy gin ale robi się to rzadziej. Nazwa „nalewka” obejmuje szeroki zakres różnego rodzaju napojów alkoholowych wytwarzanych w procesie maceracji i jest nazwą gatunkową stosowaną dla tego typu alkoholi.
Najczęściej spotykane nalewki, które możecie znać to pigwówka, wiśniówka oraz cytrynówka.
Przykładowy podział nalewek względem maceratu prezentujemy poniżej:
- owocowe np. nalewka z wiśni, nalewka z malin (malinówka), nalewka z aronii, nalewka z pigwy, nalewka z czarnej porzeczki, jagodzianka, nalewka z jeżyn (jeżynówka), nalewka ze śliwek, nalewka z truskawek, nalewka cytrynowa
- korzenne, np. kardamonka, krambambula, imbirówka, nalewka czekoladowa, anyżówka
- ziołowe, np. benedyktynka, nalewka miętowa, listowka
- miodowe, np. krupnik, wrzosówka („miód z prądem”), nalewka miodowa
- inne (mieszane), np. kukułka, nalewka aptekarska, lipówka, żmijówka