Pesto z suszonych pomidorów
Po przepisie na pesto z bazylii przyszła kolej na podzielenie się z Wami przepisem na pesto z suszonych pomidorów. To właśnie suszone pomidorki ostatnimi czasy przypadły nam do gustu, dlatego postanowiliśmy wypróbować ich smak nie tylko w pizzy czy sałatce.
Składniki:
- Szklanka suszonych pomidorów
- 1-2 ząbki czosnku
- 5- 7 listków bazylii
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 30 g sera Grana Padano
- Łyżka migdałów lub płatków z migdałów
- Kilka kropli z cytryny
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Pomidorki odsącz z zalewy, dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj blenderem. Gdy pesto wyda Ci się za gęste możesz dolać oliwy z oliwek, tak aby uzyskać odpowiednia dla siebie konsystencję. Przełóż do słoiczka, szczelnie zakręć i przechowuj do kilku dni w lodówce.
0
from
1
Review
Muszę to zrobić, nie mam blendera, ale myślę że podobnie zadziała maszynka do mielenia ?