Pierogi z czereśniami
Nasze ulubione, rozpływające się w ustach za sprawą miękkiego ciasta i wyjątkowego owocu w środku. Mowa oczywiście o pierogach z czereśniami z niewielką ilością cukru i śmietany.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 1 \i 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 kg czereśni
- 2 łyżki mąki
- Cukier
- Śmietana
Przygotowanie:
Czereśnie opłucz pod zimną wodą, osusz i wydryluj. Zasyp je mąką, tak aby podczas gotowania nie puściły za dużo soku.
Ciasto:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli i pomalutku zalej gorącą wodą. Wymieszaj za pomocą łyżki- tak aby składniki wstępnie się połączyły. Przełóż na blat, dodaj łyżkę oleju i zagnieć. Jeżeli ciasto parzy Cię w dłonie odczekaj kilka minut i dopiero wtedy ponownie zagniataj. Ciasto będzie gotowe gdy stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na 30 min. W chwili gdy ciasto okaże się za lepkie podsyp je mąką, gdy będzie zbyt suche i twarde dolej jeszcze odrobinę gorącej wody!
Ciasto rozwałkuj na placek o nieco większej grubości. Szklanką wykrawaj koła, następnie nakładaj 1-2 czereśnie i zlepiaj brzegi.
Pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i od momentu jej zagotowania gotuj 3 minuty.
Gotowe, odsączone podawaj posypane cukrem i polane śmietaną 🙂
Dodaj komentarz