Sos grzybowy
Niedzielny wypad do lasu przyniósł nie tylko efekty zdrowotne, ale również był inspiracja do gotowania. Znalezione grzyby przyniosły Nam wiele radości w kuchni oraz na talerzach. Powstał z nich znakomity sos grzybowy.
Składniki:
- Grzyby- 0,5 kg- świeże
- Cebula-1 szt. średniej wielkości
- Masło- 50 g
- Mąka- 2 łyżeczki
- Śmietana- 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Świeże grzyby, oczyść ściereczką bądź ręcznikiem papierowym ( na mokro). Następnie opłucz je, pokrój w kostkę i przez 10 minut obgotuj w wodzie. W tym czasie cebulę pokrój w kostkę i usmaż na maśle tak by się lekko szkliła. Po odcedzeniu grzybów od wody dodaj je do cebuli, podlej delikatnie ciepła wodą i duś pod przykryciem przez następne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Mąkę rozrób z niewielką ilością ciepłej wody, tak aby uzyskać jednolitą masę. Do tego dodaj śmietanę, a następnie dodaj to do grzybów. Mieszaj całość przez kilka sekund.
Dodaj komentarz