Sos grzybowy

Niedzielny wypad do lasu przyniósł nie tylko efekty zdrowotne, ale również był inspiracja do gotowania. Znalezione grzyby przyniosły Nam wiele radości w kuchni oraz na talerzach. Powstał z nich znakomity sos grzybowy.

Sos grzybowy 1

Sos grzybowy 2

Składniki:

  • Grzyby- 0,5 kg- świeże
  • Cebula-1 szt. średniej wielkości
  • Masło- 50 g
  • Mąka- 2 łyżeczki
  • Śmietana- 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Świeże grzyby, oczyść ściereczką bądź ręcznikiem papierowym ( na mokro). Następnie opłucz je, pokrój w kostkę i przez 10 minut obgotuj w wodzie. W tym czasie cebulę pokrój w kostkę i usmaż na maśle tak by się lekko szkliła. Po odcedzeniu grzybów od wody dodaj je do cebuli, podlej delikatnie ciepła wodą i duś pod przykryciem przez następne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Mąkę rozrób z niewielką ilością ciepłej wody, tak aby uzyskać jednolitą masę. Do tego dodaj śmietanę, a następnie dodaj to do grzybów. Mieszaj całość przez kilka sekund.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *