Tarta jabłkowo – orzechowa
Pan domu zabrał się za pieczenie!
Bałam się co z tego wyjdzie ale okazało się bardzo smaczne jak na pierwszy „placek”.
Tarta jabłkowo-orzechowa jest pozycją prostą i szybką w przygotowaniu dlatego polecam go nie tylko Paniom ale i wszystkim Panom.
Składniki:
- 300 g jabłek (waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
- 160-170 g margaryny
- 130 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 60 g mielonych orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 170°C z wykorzystaniem termoobiegu.
Foremkę o średnicy 23 cm wysmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka pokrój w plasterki i wyłóż nimi foremkę. Przygotowane jabłka posyp łyżeczką cukru oraz cynamonem. Odstaw na ok. 5-15 minut.
W osobnym naczyniu wymieszaj 130 g cukru z uprzednio roztopioną margaryną. Dodaj pozostałe składniki: orzechy, mąkę, jajko oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotowane ciasto posiada rzadką formę, którą należy wyłożyć na jabłka.
Piecz w nagrzanym piekarniku na 170°C przez ok 20 minut. Po tym czasie zmniejsz na ok 150-160°C i piecz przez ok 20-30 minut.
Inspiracja/źródło przepisu: http://allrecipes.pl/przepis/848/szwedzka-tarta-jab-kowa.aspx
Mniami ;))) szybkie, łatwe i bardzo smaczne 😉