Żeberka z ananasem
Zastanawiacie się co dobrego przyrządzić w ten weekend? Żeberka z ananasem to nasza propozycja. Połączenie aromatycznych ziół z sokiem i krążkami ananasa to pyszne danie, dla osób które szukają egzotycznych smaków.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- Puszka ananasów w zalewie
- 1,5 – 2 łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki cząbru
- 5 – 6 ząbków czosnku
- Pół cebuli
- 2 łyżki oliwy w oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki octu z białego wina
Przygotowanie:
Mięso umyj i pokrój na równe kawałki.
Natrzyj solą, pieprzem i zgniecionym czosnkiem. Oprósz z każdej strony majerankiem, kminkiem, kurkumą i cząbrem. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka.
Całość polej oliwą z oliwek i sokiem z ananasa po czym odstaw na 2 h, tak aby mięso przeszło aromatem.
Po upływie 2h dodaj ocet balsamiczny, ocet z białego wina i pół szklanki wody.
Całość duś w szybkowarze 45 min, a jeżeli go nie posiadasz to w zwykłym garnku 1h 30min pilnując aby się nie przypaliło ( ze względu na sok).
Przed skończeniem duszenia- jakieś 15 minut- dodaj krążki ananasa.
kosztowałem ! pyyycha !