Proste i szybkie przepisy kulinarne

Pstrąg pieczony w ziołach
/ 3132 2 2

Pstrąg pieczony w ziołach

UDOSTĘPNIJ

Pstrąg pieczony w ziołach – sprawdzony przepis kulinarny

Czego dowiesz się z tego przepisu?
– Dowiesz się jak upiec pstrąga w ziołach
– Dowiesz się jakie składniki są niezbędne aby przygotować znakomitą rybę w piekarniku
– Znajdziesz propozycje na inne dania z pstrągiem – na końcu artykułu

Chcąc podzielić się z wami jednym z naszych ulubionych przepisów na dania rybne, oddajemy w Wasze ręce niewątpliwie pyszny i prosty przepis. Pstrąg z piekarnika w ziołach jest daniem, które przygotowuje się bardzo szybko i nigdy się nie nudzi. Następnie w dalszej części artykułu opiszemy jak przygotować rybę, doprawić i na koniec upiec. Powodzenia.

pstrąg w ziołach

Składniki na pstrąga w ziołach:

  • 3 średniej wielkości pstrągi
  • 3 ząbki czosnku (lub więcej wedle uznania)
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżki ziół prowansalskich
  • 3/4 łyżki majeranku
  • 3/4 łyżki bazyli
  • 3/4 łyżki oregano
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • Sól

Przygotowanie:

Oczyść rybę:

Na początku pstrągi oczyśc z łusek. Zrób to od ogona w kierunku głowy pamiętając aby ostrze noża było odchylone lekko ku górze. Ułatwi to ich usunięcie, jak również zapobiegnie uszkodzeniu skóry ryby, która po upieczeniu świetnie smakuje. Jeżeli kupiliście całe ryby to musicie uporać się jeszcze z patroszeniem. Następnie przetnij jamę brzuszną od strony ogona do podgardla. Pamiętaj, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego, w przeciwnym wypadku uszkodzenie sprawi, iż rozlana żółć nada rybie gorzkiego smaku. Na koniec usuń oczy i skrzela. Tak obrobioną rybę płucz w bardzo zimnej wodzie.

Zaprawianie ryby:

Przygotowane wcześniej ryby posól i odstaw na kilka godzin.
Zioła prowansalskie zmieszaj z bazylią, majerankiem i oregano. Do mieszanki ziół dodaj oliwę z oliwek. Następnie, gotową marynatą natrzyj ryby z zewnątrz oraz w środku. Tak przygotowane pstrągi ułóż w blaszce wyłożononej folią aluminiową. Czosnek pokrój w drobną kostkę, w dalszej kolejnośći posyp nim ryby. Całość dokładnie zawiń w filię aluminiową. W momencie kiedy ryba jest gotowa odstaw ją na około 1h.

Pieczenie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Gotową rybę piecz w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.

Na naszym blogu znajdziecie inne smaczne przepisy z pstrągiem w roli głównej:

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany