Proste i szybkie przepisy kulinarne

Pstrąg w ziołach

UDOSTĘPNIJ
/ 1244 2

Przepis na pstrąg pieczony w ziołach

W ostatnim czasie uwielbiamy z Panią domu delektować się smakiem wszelkiego rodzaju ryb. Pieczonych, smażonych, wędzonych czy też surowych. Tym samym Nasza kuchnia ostatnio była mocno przesiąknięta ich zapachem. Ale dla takich pyszności jesteśmy w stanie to przeżyć. Chcąc podzielić się z wami jedną z naszych ulubionych postaci pstrąga, oddajemy w Wasze ręce pyszny i prosty przepis. Pstrąg z piekarnika w ziołach jest przysmakiem, który nigdy nam się nie nudzi.

Pstrąg w ziołach jest daniem, które często gości na naszym stole. Świetnie pasują do niego frytki bądź pieczone ziemniaki.

pstrąg w ziołach

Składniki na pstrąg w ziołach:

  • 3x średniej wielkości pstrągi
  • 3x ząbki czosnku (lub więcej wedle uznania)
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżki ziół prowansalskich
  • 3/4 łyżki majeranku
  • 3/4 łyżki bazyli
  • 3/4 łyżki oregano
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • Sól

Przygotowanie:

Na początku pstrągi oczyśc z łusek. Zrób to od ogona w kierunku głowy. Pamiętaj aby ostrze noża było odchylone lekko ku górze.Ułatwi to ich usunięcie, jak również zapobiegnie uszkodzeniu skóry ryby, która po upieczeniu świetnie smakuje. Jeżeli kupiliście całe ryby to musicie uporać się jeszcze z patroszeniem. Przetnij jamę brzuszną od strony ogona do podgardla. Pamiętaj, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Jego uszkodzenie sprawi, iż rozlana żółć nada rybie gorzkiego smaku. Następnie usuń oczy i skrzela. Tak obrobioną rybę płucz w bardzo zimnej wodzie.

Przygotowane ryby posól i odstaw na kilka godzin.

Zioła prowansalskie zmieszaj z bazylią, majerankiem i oregano. Do mieszanki ziół dodaj oliwę z oliwek i gotową marynatą natrzyj ryby z każdej strony (skórę, jak również środek ryby).

Pstrągi ułóż w blaszce wyłożononej folią aluminiową. Czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie posyp nim ryby. Całość dokładnie zawiń w filię aluminiową. Odstaw na około 1h.

Po tym czasie piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.

Gotowy pstrąg w ziołach polecamy spożywać od razu po przygotowaniu.

Na naszym blogu znajdziecie inne smaczne przepisy z pstrągiem w roli głównej:

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany