Racuszki z kurczakiem
Racuszki z kurczakiem alternatywą dla słodkich z jabłkami
Racuszki długo kojarzyły mi się tylko i wyłącznie z jabłkami ze słodką posypką z cukru pudru. Jedliśmy je z mężem od dziecka i podobnie serwujemy je naszemu maluchowi. Na przestrzeni ostatnich lat przetestowaliśmy inny przepis na pyszne placki. Racuchami, które również zaskarbiły sobie nasze podniebienia są racuchy z kurczaka. Mięso z piersi kurczaka w połączeniu z delikatnym ciastem po usmażeniu tworzy doskonale smakujące danie, które może być praktykowane bez względu na porę dnia.
Składniki na racuszki z kurczaka:
- 1 pierś z kurczaka ( 2 połówki)
- 3 jajka
- 3 małe czerwone cebule lub jedna średnia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz, tłuszcz
Przygotowanie:
Mięso i cebulę pokrój w kostkę, dodaj sól, pieprz, surowe żółtka i wszystko wymieszaj. Pozostaw na 10- 15 min. W między czasie ubij białka. Do mięsa dodaj mąkę oraz pianę z białek i lekko wymieszaj całość. Gotowe ciasto nakładaj łyżką lub małą chochlą na rozgrzany tłuszcz. Smaż do momentu,kiedy kurczak będzie gotowy.
Dodaj komentarz