Rafaello

Zbliżają się Walentynki, a wraz z nimi problem czym obdarować ukochaną osobę? Od lat wiadomo, że najlepiej trafia się do drugiej połówki poprzez jej żołądek dlatego proponujemy słodkie rozwiązanie na 14 lutego. Ciasto Rafaello jest tym czego potrzebujesz aby wywołać u drugiej połówki uśmiech.

ciasto_rafaello_2

ciasto_rafaello_3

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4  szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Kostka masła

Posypka kokosowa:

  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego

Poncz do nasączania biszkopta:

  • Szklanka gorącej wody
  • 3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek i ubij  wraz ze szczypta soli na sztywną pianę (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Cukier musi się rozpuścić, a powstała piana powinna być mocno sztywna i lśniąca. Następnie dodawaj kolejno po 1 żółtku ciągle ubijając, najlepiej każde żółtko w odstępach ok. 30-45 s. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenie przesiej przez sitko (najlepiej od razu do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką).

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki zostaw nie wysmarowane i nie wykładaj ich papierem. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160- 170º C na 35- 45 minut do uzyskania suchego patyczka.

Po upieczeniu wyciągnij biszkopta z piekarnika i z wysokości kolan zrzuć formę z ciastem na podłogę (sugerujemy na ziemi położyć stolnicę aby nie uszkodzić podłogi 🙂 ). Dzięki temu pozbędziemy się z biszkopta zbędnego powietrza i później nie opadnie:).

Pozostaw placek do całkowitego wystudzenia w odchylonym piekarniku (najlepiej na całą noc ale jeżeli nie masz tyle czasu to możesz od razu po wystudzeniu). Nożem oddziel formę od ciasta i podziel je w poziomie na 2 części.

W gorącej wodzie rozpuść cukier i pozostaw do ostygnięcia. Przygotowanym roztworem napączuj podzielonego na dwie połówki biszkopta.

Krem:
Połowę z przygotowanego mleka (1,5 szklanki) ugotuj z oboma rodzajami cukrów. Drugą połowę mleka połącz z mąką do uzyskania jednolitej masy. Następnie do gotującego mleka z cukrem dodaj mieszankę mleka z mąką i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Energicznie mieszaj, tak aby nie przypalić masy.

Gdy masa będzie gotowa, a jeszcze ciepła dodaj olejek. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzyj za pomocą miksera i stopniowo łącz z ostudzonym budyniem.

Posypka:
Masło, wiórka kokosowe, oba rodzaje cukrów połącz i duś na delikatnym ogniu do momentu uzyskania złotego koloru. Na sam koniec dodaj olejek, inaczej cała masa może się przypalić.

Na dolnej połowie biszkopta rozsmaruj połowę kremu. Na to nałóż drugą cześć biszkopta.Na wierzch i boki nałóż pozostały krem. Całość wykończ posypką kokosową ( najwięcej nałóż na górę).

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *