Rogaliki marcepanowe

Idealne na osłodzenie weekendu rogaliki marcepanowe. Miękkie ciasteczka w połączeniu ze słodką polewą sprawią przyjemność nie jednemu smakoszowi.

rogaliki marcepanowe

rogaliczki marcepanowe

Składniki:

  • 20 dag masy marcepanowej
  • 22 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ¼ fiolki migdałowego aromatu do ciast
  • 35 dag cukru pudru
  • 10 dag miękkiego masła
  • 5łyżek rumu

Przygotowanie:

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Pośrodku zrób wgłębienie i wbij w nie jajko. Dodaj aromat migdałowy i wsyp 10 dag cukru pudru. Na brzegach ułóż kawałki pokrojonego marcepanu i masła. Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto. Następnie owiń je ściereczką i wstaw do lodówki na 2 h.

Gdy już minie czas chłodzenia z ciasta formuj małe rogaliki.

Rogaliki piecz na blasze wyłożonej pergaminem w 180 stopniach przez około 8- 10 min. do uzyskania złotego koloru. Czas pieczenia może ulec zmianie w zależności od wielkości rogalików.

Do przygotowania polewy utrzyj 25 dag cukru pudru z rumem i 2 łyżkami wody. Otrzymaną mieszanka wysmaruj upieczone rogaliki. Na koniec możesz je udekorować tartą czekoladą.

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *