Roladki z piersi z indyka z mini kukurydzą

Pierś z indyka można przygotować na wiele sposób. Jako jedną z ciekawszych alternatyw prezentujemy roladki z wypełnieniem w formie mini kukurydz. Polecamy to danie z uwagi na fakt, że świetnie prezentuje się na talerzu oraz doskonale smakuje.

zawijasy_drobiowe_z_kukuryd

Składniki:

  • 6 płatów mięsa z piersi z indyka
  • 12 marynowanych kolb mini kukurydzy
  • 2- 4 łyżek ketchupu
  • Szklanka mleka
  • Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz
  • Zioła prowansalskie (dla chętnych)
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

Mięso dokładnie opłucz i lekko rozbij. Następnie zalej je mlekiem i odstaw do lodówki na godzinę.

Następnie odsącz płaty mięsa z mleka za pomocą ręczników papierowych, oprósz solą, pieprzem oraz opcjonalnie ziołami prowansalskimi. Każdy z płatów posmaruj z jednej strony ketchupem, na jednym końcu mięsa ułóż po 2 kolby kukurydzy i zwijaj począwszy od końca (na którym leży kukurydza) tak aby powstała roladka. Tak zwiniętą zepnij wykałaczkami w 2-3 miejscach aby się nie rozleciała.

Roladki możesz smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor lub obgotować w wodzie.

Podawaj ciepłe (pamiętaj o usunięciu wykałaczek!) wraz z ryżem, kaszą kuskus lub ziemniakami udekorowane sałatą z pomidorami.

 

Inspiracja/źródło przepisu: Gazeta „Świat i Ludzie”

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *