Roladki z piersi z indyka z mini kukurydzą
Pierś z indyka można przygotować na wiele sposób. Jako jedną z ciekawszych alternatyw prezentujemy roladki z wypełnieniem w formie mini kukurydz. Polecamy to danie z uwagi na fakt, że świetnie prezentuje się na talerzu oraz doskonale smakuje.
Składniki:
- 6 płatów mięsa z piersi z indyka
- 12 marynowanych kolb mini kukurydzy
- 2- 4 łyżek ketchupu
- Szklanka mleka
- Olej rzepakowy
- Sól, pieprz
- Zioła prowansalskie (dla chętnych)
- Wykałaczki
Przygotowanie:
Mięso dokładnie opłucz i lekko rozbij. Następnie zalej je mlekiem i odstaw do lodówki na godzinę.
Następnie odsącz płaty mięsa z mleka za pomocą ręczników papierowych, oprósz solą, pieprzem oraz opcjonalnie ziołami prowansalskimi. Każdy z płatów posmaruj z jednej strony ketchupem, na jednym końcu mięsa ułóż po 2 kolby kukurydzy i zwijaj począwszy od końca (na którym leży kukurydza) tak aby powstała roladka. Tak zwiniętą zepnij wykałaczkami w 2-3 miejscach aby się nie rozleciała.
Roladki możesz smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor lub obgotować w wodzie.
Podawaj ciepłe (pamiętaj o usunięciu wykałaczek!) wraz z ryżem, kaszą kuskus lub ziemniakami udekorowane sałatą z pomidorami.
Inspiracja/źródło przepisu: Gazeta „Świat i Ludzie”
Dodaj komentarz