Rosół z Kaczki
Zbliża się weekend i zastanawiacie się co zaserwować na obiad? Zwłaszcza kiedy za oknem tak deszczowo i ponuru! Na dodatek wszyscy dookoła prychają, kichają i kaszlą. Nasza propozycja jest bardzo prosta, smaczna i na pewno poprawi Wam nastrój. Rosół z kaczki, aromatyczny, gotowany na wolnym ogniu zadziała wzmacniająco, rozgrzewająco i zaspokoi podniebienia każdego kto lubi rosół 🙂
Składniki:
- 1/2 Kaczki (najlepiej chudej)
- 1/4 do 1/2 selera
- 3 średniej wielkości marchewki
- Kawałek kapusty
- 1-2 pietruszki
- 1 duża cebula
- 1 por
- 3-5 liści selera naciowego
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Kilka ziaren pieprzu
- Kilka liści laurowych
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Suszony lubczyk ( dla chętnych)
- Sól
Przygotowanie:
Kaczkę poporcjuj, namocz przez chwilę w zimnej wodzie, dokładnie oczyść, opłucz i włóż do garnka. Zalej ok. 3 l zimnej wody (ilość wody zależy od wielkości kaczki – musi być cała przykryta) i gotuj na wolnym ogniu przez około 1h. Gotowanie musi być powolne ponieważ inaczej rosół będzie mętny. Jak mawia moja babcia rosół powinien delikatnie „pyrkać”. Dodatkowo podczas gotowania wybieraj z rosołu powstałe na wierzchu „szumowiny”.
Po tym czasie dodaj obrane i wypłukane warzywa (z czego cebula warto aby była opalona na ogniu lub patelni) oraz przyprawy. Duś na wolnym ogniu 2- 2,5 h do uzyskania pełnej miękkości mięsa. Po tym czasie sprawdź smak rosołu i dopraw w razie konieczności solą.
Rosół podawaj z makaronem nitki, pokrojoną na drobne krążki marchewką i zieloną pietruszką.
Nie ma to jak pyszny rosołek 🙂