Róże karnawałowe
Chyba każdy z nas kojarzy tłusty czwartek z pączkami i faworkami. Tego roku postanowiliśmy przygotować faworki w innym stylu niż zawsze i tak powstały róże karnawałowe.
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- 6 żółtek
- 1 łyżka spirytusu
Pozostałe:
- 1 białko do smarowania
- Olej lub smalec do smażenia
- Cukier puder do posypania
- Dżem wiśniowy lub wiśnie (mogą być z likieru)
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiej przez sito, dodaj żółtka, mało, cukier, śmietanę i spirytus.Z podanych składników zagnieć ciasto, a następnie dobrze wybij wałkiem tak aby powstały pęcherze (ubijaj od 15- 30 minut- im dłużej tym lepiej). Gotowe ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj krążki o średnicy 6, 5 i 4 cm. Wycięte koła ponacinaj w kilku miejscach na obwodzie .
Na jedną różę układaj 3 wycięte krążki o różnej średnicy – od największego do najmniejszego. Krążki sklejaj białkiem dociskając na środku palcem.
Ciasto podczas pracy wysycha, dlatego pozostałą część na której w danym momencie nie pracujesz trzymaj owinięte w folię w lodówce.
Róże kładź na rozgrzany tłuszcz, zaczynając mniejszym krążkiem do dołu, a następnie obracając, tak aby się przyrumieniły z obu stron. Gotowe układaj na bibule, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec oprósz cukrem pudrem i z góry zwieńcz różę wiśnią bądź dodatkiem konfitury.
Inspiracja/źródło przepisu: Gazeta ” Przyjaciółka”
Dodaj komentarz