Proste i szybkie przepisy kulinarne

Róże karnawałowe

UDOSTĘPNIJ
/ 894 0

Chyba każdy z nas kojarzy tłusty czwartek z pączkami i faworkami. Tego roku postanowiliśmy przygotować faworki w innym stylu niż zawsze i tak powstały róże karnawałowe.

roze_faworki

roze_karnawalowe

Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu

Pozostałe:

  • 1 białko do smarowania
  • Olej lub smalec do smażenia
  • Cukier puder do posypania
  • Dżem wiśniowy lub wiśnie (mogą być z likieru)

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiej przez sito, dodaj żółtka, mało, cukier, śmietanę i spirytus.Z podanych składników zagnieć ciasto, a następnie dobrze wybij wałkiem tak aby powstały pęcherze (ubijaj od 15- 30 minut- im dłużej tym lepiej). Gotowe ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj krążki o średnicy 6, 5 i 4 cm. Wycięte koła ponacinaj w kilku miejscach na obwodzie .

Na jedną różę układaj 3 wycięte krążki o różnej średnicy – od największego do najmniejszego. Krążki sklejaj białkiem dociskając na środku palcem.

Ciasto podczas pracy wysycha, dlatego pozostałą część na której w danym momencie nie pracujesz trzymaj owinięte w folię w lodówce.

Róże kładź na rozgrzany tłuszcz, zaczynając mniejszym krążkiem do dołu, a następnie obracając, tak aby się przyrumieniły z obu stron. Gotowe układaj na bibule, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec oprósz cukrem pudrem i z góry zwieńcz różę wiśnią bądź dodatkiem konfitury.

 

Inspiracja/źródło przepisu: Gazeta ” Przyjaciółka”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany