Proste i szybkie przepisy kulinarne

Ryba w cieście – frytki rybne

UDOSTĘPNIJ
/ 972 0

Ostatnio będąc w sklepie poczułem ogromną chęć na paluszki rybne słynnego Kapitana Iglo :). Tym samym przypomniałem sobie młodzieńcze lata :). Pani Domu słuchając o moich zachciankach postanowiła przyrządzić „Paluszki rybne Pani Domu”. Tym samym powstały nam frytki rybne.

frytki-rybne

Składniki:

  • 60- 80 dag ryby – Miruny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Rybę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w równe paski przypominające kształtem frytki. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody, jajkiem, solą i 2 łyżeczkami oleju. Ciasto ubić mikserem na jednolita masę. Następnie rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Rybę zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Na koniec osączyć z tłuszczu.

Do ciasta można dodać szczyptę chili.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany