Sałatka z kulkami mięsnymi w sosie jogurtowym
Sałatka pełna niespodzianek. Mini kuleczki z mięsa mielonego w połączeniu z efektywnym makaronem Farfalle, a to wszystko dopełnione świeżymi warzywami i oblane pysznym sosem jogurtowym.
Palce lizać!
Składniki:
- 40 dag makaronu typu kokardki
- Sól, pieprz
- ½ czerstwej bułki
- 1 cebula średniej wielkości
- 50 dag mielonej wołowiny
- 2 jajka
- Słodka papryka
- Ostra papryka
- Kminek mielony
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek
- 3 strąki papryki- żółta, czerwona, zielona
- 30 dag chudego jogurtu naturalnego
- 10 dag majonezu
- 10 dag śmietany kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- Pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Bułkę namocz.
Obierz i posiekaj cebulę.
Do mięsa mielonego wbij jajka, dodaj cebulę oraz odciśniętą z wody bułkę. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kminkiem.
Z tak przygotowanego mięsa formuj małe kulki i gotuj je przez 5- 7 minut w wodzie.
Rzodkiewki, ogórki i paprykę wymyj i obierz.
Rzodkiewki i ogórki pokrój w cienkie plasterki , a paprykę w kosteczki.
Szczypiorek posiekaj na drobno.
Na samym końcu przygotuj sos.
Jogurt połącz z majonezem i śmietaną, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki wymieszaj razem polewając sosem. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Gotową sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin. Im dłużej tym lepiej.
Dodaj komentarz