Proste i szybkie przepisy kulinarne

Sałatka z tuńczykiem

UDOSTĘPNIJ
/ 2015 0

Sałatka z tuńczykiem w wydaniu wiosennym. Propozycja lżejsza i bardziej dietetyczna niż wszystkim już znana wersja standardowa. Wierzymy, że Wam posmakuje.

salatka z tunczykiem 2

salatka z tunczykiem

Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 2 ostre papryczka
  • ½ sałaty lodowej
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Tuńczyka wyjmij z puszki, odsącz i podziel na drobniejsze części. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę obierz, ostrej papryczce odetnij szypułkę, oczyść z nasion, a następnie oba warzywa posiekaj na drobno. Sałatę lodową podziel na liście, opłucz i porwij dłońmi na niewielkie kawałki.
Cytrynę sparz i osusz, po czym kilka plasterków odkrój i pozostaw do dekoracji, a z pozostałej części wyciśnij sok.
Wszystkie składniki przełóż do miseczki, delikatnie wymieszaj, skrop olejem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Świetnie smakuje z jasnym pieczywem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany