Sałatka z tuńczykiem w wydaniu wiosennym. Propozycja lżejsza i bardziej dietetyczna niż wszystkim już znana wersja standardowa. Wierzymy, że Wam posmakuje.
Składniki na 4 porcje:
- 1 puszka tuńczyka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała cebula
- 2 ostre papryczka
- ½ sałaty lodowej
- 4 łyżeczki oleju
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Tuńczyka wyjmij z puszki, odsącz i podziel na drobniejsze części. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę obierz, ostrej papryczce odetnij szypułkę, oczyść z nasion, a następnie oba warzywa posiekaj na drobno. Sałatę lodową podziel na liście, opłucz i porwij dłońmi na niewielkie kawałki.
Cytrynę sparz i osusz, po czym kilka plasterków odkrój i pozostaw do dekoracji, a z pozostałej części wyciśnij sok.
Wszystkie składniki przełóż do miseczki, delikatnie wymieszaj, skrop olejem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Świetnie smakuje z jasnym pieczywem.
Zostaw komentarz