Schab w otrębach owsianych

Na zakończenie weekendu chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kotlety ze schabu w niecodziennej panierce. Tym razem wspomnianego kotleta obtaczamy w otrębach owsianych. Jest to pozycja idealna dla Panów domu. Wiem co piszę ponieważ mojemu bardzo smakuje 🙂

Smacznego życzy Pani domu.

schab-w-otrebach

Składniki:

(na 3-4 porcje)

  • 500 g schabu wieprzowego
  • sól
  • pieprz mielony

Panierka:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 300- 400 g otrębów owsianych
  • olej i 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Schab umyj i podziel na 3-4 równe części. Dobrze rozbij tłuczkiem, a następnie posyp solą i pieprzem.

Jajka wybij do miski, lekko ubij widelcem, wymieszaj z mlekiem i kurkumą. Dodaj mąkę i ucieraj na gładkie ciasto.

Na dodatkowy talerz wysyp otręby owsiane.

Mięso najpierw zanurzaj w cieście, a następnie w otrębach.

Smaż na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.

Świetnie smakuje z ziemniakami i surówką.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *