Schab ze śliwką

Sylwester już za kilka dni. Jeżeli poszukujecie prostego w przygotowaniu dania na ciepło mamy dla Was coś idealnego. Przepis na schab ze śliwką. Obiecujemy, że Wasi goście będą wspominać nie tylko szampańską zabawę ale też rewelacyjnie przygotowane mięsko…

schab-ze-sliwka

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • Ok. 100 g śliwki kalifornijskiej
  • ½ łyżeczki musztardy czosnkowej lub zwykłej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • Mała cebula
  • Sól, pieprz
  • Kilka ziarenek pieprzu zielonego w  zalewie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Schab dokładnie wymyj i osusz. My wykorzystujemy do tego papierowe ręczniki.

Natnij mięso z obu stron na krzyż. Tak przygotowany schab nadziewaj śliwkami kalifornijskimi. Przypraw solą i pieprzem. Następnie natrzyj z każdej strony musztardą i zgniecionymi ząbkami czosnku. Całość posyp ziołami, włóż do naczynia z przykrywką. Polej oliwą z oliwek, dodaj cebulę pokrojoną w krążki i ziarenka pieprzu zielonego w zalewie.

Tak przygotowane mięso w marynacie odstaw w chłodne miejsce na 12-14h. Po tym czasie włóż schab w folie do pieczenia.

Piecz w piekarniku w 170 stopniach przez ok. 1,5 do 2 h lub w szybkowarze przez 45 min. Przygotowując schab w szybkowarze pamiętaj aby znajdowało się w nim ok. 2- 3 cm wody.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *