Proste i szybkie przepisy kulinarne

Serduszka cynamonowo – wiśniowe

UDOSTĘPNIJ
/ 828 0

Wielkimi krokami zbliżamy się do Walentynek. Zastanawiasz się jaką przyjemność sprawić drugiej połówce? Przygotuj ciasteczka cynamonowo-wiśniowe, które cechuje oryginalny smak potrafiący zaspokoić podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza. 

ciasteczka-cynamonowo-wisniowe

Składniki:

  • 12 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 25 g mielonych orzechów laskowych
  • 75 g mielonych migdałów
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 20 dag konfitury wiśniowej
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Masło pokrój w kostkę. Dodaj do niego mąkę, orzechy, cukier puder, jajko, kakao i cynamon. Z wszystkich składników zarób ciasto i włóż je na 10 minut do lodówki.

Następnie rozwałkuj lekko schłodzone ciasto.

Uwaga! Ciasto rozwałkuj między pergaminem (papierem do pieczenia), spowoduje to zachowanie orzechowego aromatu. Jeżeli tą czynność wykonacie na stolnicy posypanej mąką ciasto utraci ten smak.

Z otrzymanego ciasta wykrawaj ciasteczka w kształcie serduszek. Przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Z połowy ciastek wytnij mniejszą formą (w kształcie serduszka) środki.

Ciastka piecz w piekarniku o temperaturze 170 st. Przez około 6 minut.

Po wyjęciu z piekarnika poczekaj 5 minut aż przestygną.

Konfiturę wiśniową podgrzej, przetrzyj przez sitko i posmaruj nią pełne serduszka. Na wierzchu każdego umieść serduszka pozbawione środka – posyp je wcześniej cukrem pudrem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany