Serduszka z jabłkami
Rewelacyjne ciasteczka francuskie z jabłkami w kształcie serduszek to jest coś co niedźwiadki lubią najbardziej.
Z myślą o moim „misiu” oraz jutrzejszych Walentynkach przedstawiam prosty i szybki przepis.
Składniki:
- 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
- 2 jabłka- najlepiej kwaśne
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- Mąka
- Pergamin lub papier do pieczenia
- Foremka w kształcie serca
Przygotowanie:
Na blacie posypanym mąką rozłóż ciasto francuskie. Jeśli jest już rozwałkowane przystąp do wykrawania serc o średnicy 8- 10 cm. Jeżeli nie jest przygotowane do wykrawania, rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm.
Z ciasta wykrój parzystą ilość serc. Z polowy – mniejszą foremką – wykrój środki. W ten sposób powstanie Ci ramka, którą nałożysz na pełne serce. Pamiętaj, aby ciasto miało temperaturę pokojową.
Jabłka obierz ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Układaj na środku ciasta tak, aby jeden plaster zachodził na drugi.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie przełóż ciastka, posmaruj je delikatnie rozpuszczonym masłem, najlepiej za pomocą pędzelka. Na koniec posyp cukrem i piecz ok 10 min.
Dodaj komentarz