Proste i szybkie przepisy kulinarne

Sernik dyniowy

UDOSTĘPNIJ
/ 69 0

Przepis na sernik dyniowy z polewą czekoladową

Z tego przepisu dowiesz się:

– Jak upiec sernik dyniowy?
– W jaki sposób przygotować dynię do sernika?
– Jak przygotować spód sernika z herbatników typu Petit Beurer?
– Co zrobić aby sprawdzić czy sernik jest już upieczony?

Jak zapewne wiecie czytając nasz blog, uwielbiamy sernik. Często staramy się eksperymentować w kuchni aby finalnie osiągnąć sernik w niecodziennym wydaniu. Efektem takich eksperymentów jest sernik dyniowy, który opracowaliśmy w drodze połączenia kilku różnych przepisów znalezionych na Przepisy.pl. Szczerze polecamy każdemu taką formę eksperymentów ponieważ na końcu możecie osiągnąć swój, niecodzinny przepis.

Tak też wyszło podczas tworzenia sernika dyniowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę w kwestii osiągniętego smaku oraz ciekawej fakturze masy serowej, która powstała z połączenia dynii i sera.

sernik dyniowy

Składniki na sernik dyniowy:

Spód do sernika:

  • 200 g herbatników typu Petit Beurer
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

  • 550 g pieczonej dyni (przepis poniżej)
  • 1 kg twarogu śmietankowego na sernik 
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 200 ml śmietany 30 %
  • 200 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Na początku przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm.
Spód oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. 

Spód:

Herbatniki pokrusz na drobne kawałki i wsyp do blendera kielichowego. Możesz też użyć blendera ręcznego. Zmiel na drobny piasek. Przesyp do miseczki i dodaj cynamon oraz rozpuszczone masło. Połącz w jednolitą masę. Wyłóż równomiernie we wcześniej przygotowanej tortownicy. 

Dynia do masy serowej:

Dynię umyj, pokrój na paski razem ze skórką. Usuń pestki i ułóż skórką do dołu na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut (czas jest zależny od wielkości pasków). W trakcie pieczenia dynia może się delikatnie przypiekać. Przykryj ją wtedy folią aluminiową. 

Dynia jest upieczona w momencie, gdy wbity widelec w miąższ gładko odchodzi. Gdy już będzie miękka, wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Upieczony miąższ oddziel od skórki i zblenduj na gładkie puree. Konsystencja puree zależy od rodzaju dyni. Jedne są bardziej wodniste- wtedy odcedź nadmiar wody za pomocą gazy, inne są dość mięsiste i nie wymagają dodatkowych czynności.

Masa serowa:

Puree z dyni połącz z twarogiem oraz z serkiem mascarpone za pomocą miksera. Kolejno dodaj jajka, cukier waniliowy, budyń (proszek), cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie połącz. Tak przygotowaną masę serową wylej na wcześniej przygotowany spód.

Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (piecz bez użycia termoobiegu, tylko góra- dół) przez 70 minut. Czas wypieku może być krótszy bądź dłuższy i zależy od piekarnika.

Jeżeli sernik będzie się za bardzo rumienił od góry przykryj go folią aluminiową. Pamiętaj, aby sernika nie sprawdzać patyczkiem. Zamiast tego, aby dowiedzieć się czy sernik jest już gotowy delikatnie poruszaj tortownicą. Kiedy masa przestanie być galaretowata to znaczy, że sernik jest juz dobry, wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Gdy sernik będzie już zimny zdejmij obręcz i wstaw do lodówki.

Polewa

Do rondelka wlej śmietanę i podgrzej na małym ogniu (nie gotuj). Do ciepłej śmietany pokrusz czekoladę i mieszaj pomalutku, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity krem czekoladowy. Nie doprowadź do wrzenia.

Tak przygotowaną polewę wylej na sernik i udekoruj według uznania.

Sernik jest gotowy do spożycia kiedy polewa zastygnie. Aby przyspieszyć proces można włożyć sernik do lodówki.

Wypróbuj inne przepisy na sernik z naszego bloga:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany