Proste i szybkie przepisy kulinarne

Sernik z białą czekoladą

UDOSTĘPNIJ
/ 165 0

Sernik z białą czekoladą przepis i przygotowanie

Z tego przepisu na sernik dowiesz się:
– W jaki sposób przygotować sernik z białą czekoladą?
– Jak przygotować sernik na spodzie z ciastek maślanych?
– Jak zrobić polewę czekoladową?

Zanim zaczniesz przygotowywać sernik z białą czekoladą warto pamietać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że sernik opadnie.

Składniki na dobry sernik z białą czekoladą:

Spód:

  • 160 g ciastek maślanych
  • 20 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 tabliczki białej czekolady

Polewa:

  • 70 g białej czekolady
  • 70 ml śmietany kremówki
  • truskawki lub maliny

Przygotowanie:

Przygotowanie formy do pieczenia:

Na samym początku przygotuj sobie tortownicę gdzie najlepsza będzie taka o średnicy 22- 23 cm ( sernik wyjdzie wyższy) lub 26 cm – wtedy ciasto wyjdzie niższe. My użyliśmy blachy o średnicy 26 cm. Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia ( odrysuj go na papierze i wytnij), a boki dokładnie „obklej” folią aluminiową.

Spód:

Ciasteczka maślane pokrusz i dodaj do nich rozpuszczone masło następnie połącz oba te składniki i wyłóż równomiernie w przygotowanej wcześniej formie.

Masa serowa:

Ser wyłóż do miski i zacznij miksować, następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas delikatnie miksując do momentu uzyskania puszystej masy, następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj, na sam koniec dodaj roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę.

Przygotowanie do pieczenia:

Na spód ciasteczkowy wylej gotową masę serową. Tak przygotowaną formę umieść w naczyniu z gorącą wodą gdzie woda powinna sięgać do połowy formy z sernikiem.

Całość wstaw do piernika ustawionego na 160 stopni i piecz w zależności od średnicy tortownicy:

  • 22-23 cm – 1h 20m
  • 26 cm – 1h 10m

Jeżeli sernik domowy będzie za bardzo się rumienił od góry to przykryj go folią aluminiową.

Sernika nie sprawdzaj patyczkiem, zamiast tego aby dowiedzieć się czy sernik jest już gotowy delikatnie poruszaj tortownicą, kiedy masa przestanie być galaretowata to znaczy, że sernik jest już dobry.

Po upieczeniu zostaw do ostudzenia w zamkniętym piekarniku, następnie wyjmij z wody i nałóż polewę przygotowaną wg. instrukcji poniżej.

Polewa:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z śmietaną. Po rozpuszczeniu czekolady i połączeniu się obu składników nałóż polewę na masę serową.

Sernika zostaw najlepiej na całą noc w celu ustabilizowania się 🙂

Inne przepisy na pyszne wypieki:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany